Energi · Syre tipsar

Musik och poesi på flyktingarnas dag

Den 24 november är det två år sedan Stefan Löfven och Åsa Romson presenterade den tillfälliga asyllagen – han till synes oberörd, hon med tårar i ögonen.

Den tillfälliga lagen beskrevs som en nödvändig parentes som skulle ge tid för myndigheterna att bygga upp mottagningssystemet efter behov.

Men istället blev det inledningen till en ny och hårdare flyktingpolitik vars slut inte finns i sikte i ett Europa som bygger sina murar allt högre.

Efter en tid då stödet för flyktingarna och viljan att hjälpa till hade vuxit vände opinionen. Det blev slutet på en tid – 60 år – då Sverige har varit en tillflykt för människor som har flytt från Grekland, Chile, Kurdistan, Irak och många andra länder.

I dag får flyktingar inte stanna av humanitära skäl. Barn och ungdomar skickas tillbaka till länder där de aldrig har varit, länder i krig, där de riskerar att dödas.

Därför ska den 25 november nu högtidlighållas som flyktingarnas dag, på initiativ av flyktingaktivisten och läkaren Ingrid Eckerman. Kanske inte bara i år utan varje år. Det ska ske på Medborgarplatsen i Stockholm, den plats där Stefan Löfven bara ett par månader före den tillfälliga lagen höll sitt tal inför så många människor som torget kunde rymma, om att hans Europa inte byggde murar.

Och dessutom den plats där Ung i Sverige samlade unga afghaner och sympatisörer under större delen av den två månader långa sittstrejken i höstas.

Det blir musik, poesi, spoken word och tal. Den som vill medverka är välkommen att kontakta flyktingarnasdag@gmail.com. Och alla är välkomna till Medborgarplatsen för att visa sitt stöd för en mänsklig flyktingpolitik. Efteråt blir det svensk-afghansk fest på en plats som kommer att meddelas senare.

Mer info om flyktingarnas dag hittar du på flyktingarnasdag.blogspot.se och på evenemangets Facebooksida.

Talare:

Musiker:

Flyktingarnas dag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV