Radar · Nyhet

Ryska trollförsök även i Europa

Ryska krafter har försökt påverka opinionen även i Europa. Flera av de så kallade trollkonton som Twitter identifierat åt den amerikanska kongressen har spridit anti-muslimska och EU-kritiska budskap till hundratusentals människor, rapporterar Wired.

Efter att fyra människor körts ihjäl på Westminster Bridge i London i mars i år spreds en bild där en kvinna i huvudduk passerar i förgrunden med en telefon.

”En muslimsk kvinna bryr sig inte alls om terrorattacken och går lugnt förbi en döende man”, skrev ett Twitterkonto som delade bilden.

Användaren identifierade sig som en ”stolt Texasbo och amerikansk patriot” och raljerade om hur Europa står inför en invasion. Men i själva verket var det en av många ryska propagandamaskiner, rapporterar tidskriften Wired.

Kvinnan trädde fram efter det att bilden fått spridning och berättade att hon var och chock när bilden togs. Hon hade pratat med andra vittnen, hört av sig till sin familj och hjälpt en kvinna att ta sig till Waterloo. Hon var chockad och bestört över hur bilden användes.

Twitter har lagt fram en första lista över ryska trollkonton som försökte påverka presidentvalet i USA för den amerikanska kongressen. Flera av trollen visar sig också ha twittrat friskt om europeisk politik – och försökt piska upp stämningen mot flyktingar, muslimer och EU-samarbetet, främst i Storbritannien och Frankrike.

Kontona avslöjas samtidigt som det brittiska parlamentet inleder en utredning av påverkansförsök inför brexitomröstningen och sommarens nyval.

– Det här kan bara vara toppen av isberget för vi har egentligen bara börjat se över och detaljgranska vad konton som kopplas till ryska organisationer har gjort politiskt, säger parlamentsledamoten Damian Collins, som leder utredningen, till Wired.

En studie vid City University i London identifierade drygt 13 000 Twitterbotar som i huvudsak lobbade för brexit, rapporterar Buzzfeed.

Ryska trollkonton betalade för spridningen av tusentals inlägg på Facebook inför USA-valet, som miljontals amerikaner tog del av.

Organisationen Internet Research Agency pekas ut som den Kreml-backade spindeln i nätet – trollfabriken i S:t Petersburg – med hundratals anställda vars uppgift är att skriva desinformerande inlägg.

23-årige Vitalij Bespalov har trätt fram och berättat om sin tid som anställd där, rapporterar Daily Mail.

I Internet Research Agencys fyrvåningshus satt Bespalov på en våning där anställda skulle skriva vinklade nyhetsartiklar. På en annan våning huserade de som hade i uppgift att skapa ”memes” och propagandistiska teckningar, på en tredje våning skrevs fejkbloggar och på en fjärde satt folk och skrev polemiska inlägg i sociala medier, berättar han.

Den ryska regeringen förnekar kopplingar till verksamheten.

Den spanska regeringen säger att det finns bevis för ryska påverkansförsök inför självständighetsomröstningen i Katalonien. De tolkar det som ett försök att destabilisera EU och ska ta upp saken i det europeiska utrikesrådet.

– Vi anser att Europa måste ta det här på stort allvar. Det kan inte vara så att utländska krafter, utomstående som vi inte vet vilka de är, försöker påverka den konstitutionella ordningen, säger regeringens talesperson Íñigo Méndez de Vigo till El País.

Fakta: Trollpåverkan inför USA-valet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV