Radar · Nyhet

Polsk nationalistmarsch samlade 60 000

Tiotusentals polacker och tillresta deltog i lördags i en nationalistisk massdemonstration i Warszawa. Även svenskar fanns bland deltagarna i marschen, där de rasistiska slagorden haglade.

Den italienske fascistledaren Roberto Fiore och den tidigare ledaren för extremiströrelsen English Defence League, Tommy Robinson, fanns bland talarna under demonstrationen i Warszawa. Den ”nationalistiska marschen” arrangerades med anledning av Polens självständighetsdag och samlade omkring 60 000 deltagare från yttersta högerkanten.

Tyska och brittiska medier rapporterar om ett undantagsliknande tillstånd i den polska huvudstaden. Demonstranterna viftade med polska flaggor och en del skrek slagord som ”Ett rent Polen, ett vitt Polen”, enligt BBC.

Även många personer som stöttar landets starkt konservativa regering deltog, enligt nyhetsbyrån AFP. Årets paroll var ”Vi vill ha Gud”, och deltagarna skanderade ”Gud, ära, landet”.

I leden fanns både polacker och tillresta, däribland svenska högerextremister. Stiftelsen Expo uppger för Dagens Nyheter att det rör sig om medlemmar i den högerextrema organisationen Nordisk ungdom, som har deltagit i marschen i flera år.

– De har en sådan upparbetad relation med polsk extremhöger helt enkelt. Polen är viktigt för Nordisk ungdom och på det här sättet vårdar de sina relationer, säger Expos researcher Jonathan Leman till tidningen.

Marschen på Polens självständighetsdag har anor tillbaka till 2009, då några hundra människor gick ut på gatorna. Numera samlar mötet årligen tiotusentals, ibland upp emot 100 000 deltagare, dels regeringstrogna patrioter, dels högerextremister.

Vad de egentligen demonstrerar för är något oklart – Polen är ett av Europas mest etniskt homogena länder och den utomeuropeiska invandringen är minimal. Marschen tycks dock ha regeringens välsignelse. Inrikesminister Mariusz Blaszczak, från det styrande partiet Lag och rättvisa, kallar den ”vacker”.

– Vi är glada att så många polacker har beslutat sig för att delta i firandet kopplat till självständighetsdagen, säger han, enligt BBC.

 

Fakta: Blev självständigt 1918

Källa: Der Spiegel

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV