Radar · Nyhet

Lugnt när Somaliland valde ny president

Utbrytarregionen Somaliland, som formellt tillhör Somalia, har genomfört sitt tredje presidentval. Det nordliga territoriet, som är mer stabilt än Somalia, bröt sig för drygt 25 år sedan loss från moderlandet efter ett våldsamt krig mot regeringen i Mogadishu.

Somaliland har sedan 1991 strävat efter ett internationellt erkännande som suverän republik, men utan framgång. Måndagens val sker i hopp om att förbättra landets demokratiska anseende och stärka möjligheterna till självständighet från det krigshärjade Somalia.

De tre presidentkandidaterna är alla härdade politiker: Muse Bihi, från regerande partiet Kulmiye, samt oppositionsledarna Abdirahman Iro och Faysal Ali Warabe, som förlorade i valet 2010.

Den sittande presidenten Ahmed Mohamud Silaanyo ställer inte upp för en ny mandatperiod.

Inga våldsamheter eller andra oroligheter har rapporterats under valdagen. Däremot har tillgången till sociala medier blockerats – enligt valkommissionen för att förhindra inblandning i eller påverkan av valet utifrån.

I det delvis självstyrande Somaliland ska presidentvalen hållas vart femte år, men årets val har skjutits upp i två år på grund av bland annat torka och tekniska problem.

Resultatet väntas bli offentliggjort på fredag.

Källa: Utrikespolitiska institutet, UI

Fakta: Stater som inte har blivit erkända