Utbrytarregionen Somaliland, som formellt tillhör Somalia, har genomfört sitt tredje presidentval. Det nordliga territoriet, som är mer stabilt än Somalia, bröt sig för drygt 25 år sedan loss från moderlandet efter ett våldsamt krig mot regeringen i Mogadishu.
Somaliland har sedan 1991 strävat efter ett internationellt erkännande som suverän republik, men utan framgång. Måndagens val sker i hopp om att förbättra landets demokratiska anseende och stärka möjligheterna till självständighet från det krigshärjade Somalia.
De tre presidentkandidaterna är alla härdade politiker: Muse Bihi, från regerande partiet Kulmiye, samt oppositionsledarna Abdirahman Iro och Faysal Ali Warabe, som förlorade i valet 2010.
Den sittande presidenten Ahmed Mohamud Silaanyo ställer inte upp för en ny mandatperiod.
Inga våldsamheter eller andra oroligheter har rapporterats under valdagen. Däremot har tillgången till sociala medier blockerats – enligt valkommissionen för att förhindra inblandning i eller påverkan av valet utifrån.
I det delvis självstyrande Somaliland ska presidentvalen hållas vart femte år, men årets val har skjutits upp i två år på grund av bland annat torka och tekniska problem.
Resultatet väntas bli offentliggjort på fredag.
Källa: Utrikespolitiska institutet, UI
Fakta: Stater som inte har blivit erkända
En del stater eller regioner erkänns inte som suveräna av det internationella samfundet trots att de i flera avseenden uppfyller kriterierna för suveränitet, exempelvis ett avgränsat territorium, en bofast befolkning och en regering som kontrollerar territoriet. De kan kallas för de facto-stater eller icke-erkända stater.
–
Staterna har kommit olika långt i sin strävan efter suveränitet. Kosovo som förklarade sig självständigt 2008 har erkänts av över 100 stater medan Somaliland inte erkänns av något land.
–
Ett begrepp med kopplingar till de facto-stater är ”failed states”. Det syftar på internationellt erkända stater som inte förmår kontrollera sitt eget territorium, som Afghanistan och Somalia.