Radar · Nyhet

Klimatförändringar hotar världsarv

Gustav Sjöholm/TT | En fjärdedel av världens naturarv hotas av klimatförändringarna, enligt IUCN.

Klimatförändringar hotar mer än vart fjärde naturområde som klassats som världsarv, enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

– Klimatförändringar agerar fort och skonar inte vår planets finaste skatter, säger Inger Andersen, generalsekreterare för IUCN.

IUCN övervakar de drygt 200 naturområden som världsarvsklassas av FN-organet Unesco, och har gjort en genomgång inför FN:s klimatsamtal som inleds i tyska Bonn.

Enligt rapporten står 29 procent av de naturområden som klassats som världsarv inför allvarliga hot. För sju procent, inklusive våtmarksområden Everglades i Florida och sjön Turkana i Kenya, är utsikten kritisk.

Antalet hotade platser har på tre år ökat från 35 till 62.

Tre av korallreven på listan – Aldabraatollen i Indiska Oceanen, Belize barriärrev i Atlanten och Stora barriärrevet utanför Australien – har påverkats av ”förödande” korallblekning de senaste tre åren.

Flera glaciärer är på tillbakagång, exempelvis Kilimanjaro i Östafrika. Enligt IUCN kan hot mot världsarven också ha ekonomiska följdeffekter. I Perus nationalpark Huascaran påverkar smältande glaciärer vattentillgången och förorenar vatten och mark när tungmetaller som tidigare varit lagrade under isen frigörs.

Fakta: Naturarv

De natur- och kulturarv som upptas på Unescos världsarvslista måste ha ”enastående universellt värde”. I dag finns 206 platser som klassas som naturarv.

Av dem beskrivs 16 som i fara av Unesco. Där finns bland annat Sumatras regnskog i Indonesien, barriärrevet vid Belize och Selous viltreservat i Tanzania.

Sveriges enda naturarv är Höga kusten/Kvarkens skärgård, som delas med Finland.

Fakta: Unesco.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV