Radar · Nyhet

Dragkamp i regeringen om ensamkommande

Nu avgörs framtiden för de ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige hösten 2015. Förhandlingar pågår i regeringskansliet och Miljöpartiet hoppas att risken för tusentals papperslösa  ska få Socialdemokraterna att låta dem stanna.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet står långt ifrån varandra i flyktingpolitiken.

I vår väntar en utvärdering av de restriktiva asylregler som klubbades av riksdagen 2016, men ingenting tyder på att Socialdemokraterna skulle acceptera några lättnader.

Men när det gäller de ensamkommande som kom under 2015 hoppas nu Miljöpartiet få igenom en lagändring som gör att de får stanna. Frågan förhandlas nu i regeringskansliet och avgörs ”inom den närmaste tiden”, uppger en MP-källa för Syre.

Enligt överenskommelsen om de restriktiva reglerna skulle barn under 18 år undantas och få stanna om de sökt asyl före den 25 november 2015. Men eftersom Migrationsverkets handläggning dragit ut på tiden har flertalet hunnit bli 18 år och omfattas inte av undantaget.

Inte heller den gymnasielag som Miljöpartiet drev igenom i vintras och som skulle ge asylsökande ungdomar möjlighet att gå klart gymnasiet har hjälpt många. Nu är miljöpartisterna angelägna om att få till en lagändring som ger de ensamkommande som inte redan hunnit utvisas rätt att stanna.

Syres källa menar att man annars ställs inför problemet hur man ska hantera alla de som får avslag. Hen hoppas att risken för ett stort antal papperslösa ska få Socialdemokraterna att låta ungdomarna stanna och bidra till samhället.

– Vad man än tycker handlar det om tusentals personer som kan bli hemlösa, må dåligt och hamna i ett skuggsamhälle, säger hen.

Migrationsminister Helén Fritzon (S) vill inte kommentera förhandlingarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV