Radar · Nyhet

Ny metod avslöjar risk för bäckenbottenbesvär

Några enkla frågor kan avslöja om gravida kvinnor löper stor risk att drabbas av bäckenbottenbesvär i framtiden, enligt en ny studie. Redan nu kan kvinnor själva gå in på nätet, fylla i en enkät och få svar.

Kvinnor som föder barn riskerar att få bäckenbottenbesvär, som kan ge problem långt senare i livet. Besvären kan leda till läckage av urin och avföring. Det kan också leda till framfall, som innebär att livmodern och ofta delar av urinblåsan, urinrör och ändtarmen buktar ut genom slidan.

Genom att fylla i en enkät som forskare tagit fram, med bland annat längd, vikt, fostrets vikt sent i graviditeten, tidigare problem och om nära släktingar haft problem, kan den gravida kvinnan få reda på hur stor risken är.

– Om kvinnor oroas för att få förlossningsskador som senare leder till bäckenbottenskador kan de bli lugnade om de ser att ”min risk är så kallad lågrisk”, säger Maria Gyhagen, överläkare vid Södra Älvsborgs sjukhus och forskare vid Sahlgrenska akademin, som arbetat med studien. Och kvinnor med större risk kan i stället erbjudas kejsarsnitt, eller att barnet förlöses tidigare.

Metoden är ungefär lika säker som andra modeller, som exempelvis visar risken för bröstcancer.

– Modellen är säkrare än den vi har i dag – läkarens magkänsla – och det är bättre än slumpen, säger Gyhagen.

Fler än 8 000 kvinnor i Sverige, Nya Zeeland och Storbritannien har deltagit i studien, som publiceras i American Journal of Obstetrics and Gynecology. Redan nu kan gravida kvinnor själva fylla i enkäten via nätet, något som Gyhagen tycker att intresserade kvinnor ska göra, och ta upp resultatet med läkare.

I dag upplever Gyhagen att man i förlossningsvården inte riktigt vill se problemen med framtida bäckenbottenbesvär som en konsekvens av en vanlig förlossning. En del kanske ser det som att det är något oundvikligt.Det som också försvårar är att det ofta tar många år innan problemen visar sig.

– Det här är kanske inte ett tillstånd som hotar livet på mor och barn. Men det är tillräckligt vanligt och ger en stor inskränkning i kvinnors arbetsliv, fritidsliv och relationer, säger Gyhagen.

Grafik: TT

Fakta: Kan identifiera riskkvinnor