Radar · Nyhet

Nytt Syrienbråk i säkerhetsrådet

Resultatet av den senaste omröstningen i FNs säkerhetsråd var förutsägbart. En resolution om fortsatt utredning av kemiska attacker i Syrien lades fram av USA, men Ryssland la in sitt veto.
Av de fem stormakterna valde Kina att lägga ner sin röst medan USA, Storbritannien och Frankrike röstade för resolutionen som Ryssland alltså satte stopp för.

Resolutionen handlade om att förlänga mandatet ett år för Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, som i en gemensam utredningsgrupp tillsammans med FN skulle fortsätta utreda vem som använt kemiska vapen i attacker i Syrien. Det tidigare mandatet, som medlemmarna enhälligt beslutade om 2015, går ut den 17 november.

Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia sa till säkerhetsrådet att det inte var en angenäm situation. ”Faktum är att den här historien stinker, eftersom USA politiserar frågan,” sa han.

Han tillade att Ryssland stöttat den tidigare resolutionen om omfattande utredningar och att dessa rapporter först bör läsas och diskuteras i lugn och ro innan mandatet går ut.

– Varför spänna vagnen framför hästen?, frågade han. Han nämnde USAs attack mot en syrisk flygbas i april som han sade hade utförts efter förhastade slutsatser om Syriens skuld.

Rysslands veto var landets nionde i säkerhetsrådet på sex år och bekräftar deras långvariga politiska, ekonomiska och militära intressen i Syrien som kan härledas tillbaka till när Bashar al-Assads far, Hafez al-Assad, var president i landet.

Efter en överenskommelse som gällde Syriens stora skulder till Ryssland undertecknades flera betydande avtal 2007 som gällde militär utrustning.

De senaste åren har den syriska vapenimporten från Ryssland varit oansenlig, enligt Pieter Wezeman vid fredsforskningsinstitutet Sipri.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV