Radar · Nyhet

Kärnkraftsmotståndare inför rätta i Finland

Svenska My Leffler hör till de aktivister som riskerar höga böter för aktioner mot kärnkraftsverksbygget i finska  Pyhäjoki.

Under ett års tid höll kärnkraftsmotståndare igång ett läger vid bygget i Pyhäjoki, i höjd med Skellefteå. 68-åriga My Leffler var en av deltagarna och under Syres pressläggning på torsdagen står hon inför rätta i Uleåborg. My Leffler anklagas för att vid fyra tillfällen ha överträtt lagen.

Hindrande av tjänsteman och tredska mot polis – att ha trotsat polisens order – lyder åtalspunkterna mot My Leffler, som nu riskerar 75 000 kronor i böter. I samband med en aktion våren 2016 försökte  en grupp aktivister ta sig in på själva byggområdet.

My Leffler var vid tillfället ackrediterad som journalist för Kvinnor för freds medlemstidning, vilket hon inte lyckades övertyga polisen om på plats. Nu står hon anklagad för att ha trotsat polisens uppmaning att stanna bakom en linje.

Flera har vittnat om brutalitet från polisens sida i samband med ingripandet, då aktivisternas läger också tömdes. Gummikulor, elbatonger och pepparspray användes och aktivister uppges ha fått näsben knäckta.

– Jag har aldrig mött ett så kraftigt övervåld trots att jag varit med i flera internationella aktioner, säger My Leffler.

För My Leffler hänger motståndet mot kärnkraft tätt samman med ett engagemang för fred. Hon menar att kopplingen mellan kärnkraft och kärnvapen är obestridlig.

– De är siamesiska tvillingar. Kärnkraften är idag olönsam, men den finns till för kärnvapnen, säger hon.

My Leffler menar också att det finska kärnkraftsbygget har en geopolitisk dimension i och med den ryska inblandningen. 2012 drog sig den tyska energikoncenrnen Eon ur projektet och ersattes inom kort av det ryska bolaget Rosatom.

– Vi jublade när Eon gick ur, men glädjen varade inte länge, säger My Leffler.