Radar · Nyhet

Dålig arbetsmiljö kostar liv

Människor dör och de ekonomiska kostnaderna är skyhöga. Konsekvenserna av dålig arbetsmiljö på svenska arbetsplatser är stora, visar en ny sammanställning.

164 miljarder kronor eller fyra procent av BNP. Så mycket kostar brister i arbetsmiljön den svenska ekonomin varje år, enligt en sammanställning från bland andra internationella arbetsorganisationen ILO som tidningen Arbetarskydd var först att berätta om.

Bakom siffrorna döljer sig både dödsfall och mänskligt lidande. Beräkningarna avser bortfallet i produktion som dödsfall och sjukfrånvaro orsakar. De svenska kostnaderna ligger något över genomsnittet i EU, vilket utredarna tror kan förklaras av en bättre rapportering jämfört med flera andra länder.

– Det är oacceptabelt. Vi ser på sjuktal och annat att arbetsmiljön inte är bra, men att kostnaderna skulle vara så här höga hade jag inte väntat mig, säger Berit Müllerström, LOs andre vice ordförande.

Enligt rapporten står cancerfall som kan kopplas till arbetsmiljön för de högsta kostnaderna.

– Vi borde ha kommit längre med att förbjuda giftiga ämnen. Dessutom kommer det hela tiden nya ämnen och därför krävs det mer forskning, säger Berit Müllerström.

Hon tror att global konkurrens och en hårdnande arbetsmarknad generellt är en del av förklaringen till de stora arbetsmiljöproblemen.

– Vi ser slimmade organisationer och låg bemanning. Många utsätts för stress som leder till hjärt-kärlsjukdomar och psykosociala sjukdomar. Men de som jobbar seriöst med det förbyggande arbetet ser att friskare arbetstagare ger lägre kostnader, säger Berit Müllerström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV