Radar · Nyhet

Mängder gravpynt slängs under Allhelgona

Nallar, hjärtan, lyktor och kransar. Människor pyntar gravar och minneslundar som aldrig förr under allhelgonahelgen. Men stora mängder av gåvorna till saknade åker i soporna redan veckan efter.

– Vi slänger lika mycket under fredag, lördag och söndag som vi gör under tre månader, säger kyrkogårdskonsulten Christer Pettersson som arbetar på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Framför allt är det marschaller och ljus som åker i soporna under allhelgonahelgen. Men även konstgjorda ljus, lyktor som har spruckit av kylan, olämpliga symboler, pumpor eller annat som är kopplat till skräck plockas bort.

–  Sådant som inte är miljövänligt eller stötande för besökare. Vi måste också kontrollera brandfarligt material så att det inte är placerat på ett sätt så det skulle börja brinna. För det händer, säger han.

Vissa kyrkogårdsförvaltningar har personal ute under helgen för att slänga skräp och plocka bort sådant som inte är tillåtet. Men många har inte tid och väntar till efter helgen.

På Skogskyrkogården i Stockholm besöker över 50 000 kyrkogården under allhelgona.

–  Vi kan inte kontrollera pyntet under veckan och helgen. Det har vi inte tid med. Utan vi slänger enorma mängder utbrunna ljus och marschaller efter helgen. Det tar flera dagar att städa upp, säger förvaltningschefen Mats Larsson.

Det mesta som kastas kommer dock inte från gravarna utan från det som spridits vid minneslunden – där smyckningsområdet är begränsat. Men kyrkan är förberedd inför helgen.

– Vi har organiserat inför för att se till så att skräp slängs, att personal är på plats, och att besökare informeras om vad som gäller, säger Christer Pettersson.

Fakta: Allhelgonahelgen

Källa: Svenska kyrkan