Radar · Nyhet

Brister i märkning av hälsofarligt franslim

Ögonfranslim kan framkalla hälsoproblem som astma och hudutslag. Trots det finns allvarliga brister i märkningen av produkterna som finns på marknaden, visar en rapport från Kemikalieinspektionen.

Myndigheten har granskat 25 svenska företag som säljer lim som används vid ögonfransförlängning och funnit brister i informationen från samtliga företag. Bristerna klassades som omfattande hos 14 av företagen. I fyra av fallen ansågs bristerna så allvarliga att företagen har anmälts till åklagare för misstänkt miljöbrott.

– Vi har tittat på den information som kunden får. Det här är ju superlim, även kallat härdplast, och som innehåller ämnet cyanoakrylat som är allergiframkallande vid inandning, säger Barbro Sillrén, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Marknaden för ögonfransförlängning har växt explosionsartat de senaste åren vilket också innebär att fler personer arbetar med de hälsofarliga limmen. Kemikalieinspektionens granskning inleddes efter rapporter om flera fall där fransstylister drabbats av astma, andningssvårigheter och kliande hudutslag till följd av användningen av limmen. Även kunder har fått symptom som röda, kliande ögon och eksem.

Att produkterna har rätt märkning är viktigt för att kunna skydda sig mot hälsoriskerna, enligt Barbro Sillrén. Ventilation är a och o i de miljöer där ögonfranslimmet ska användas.

–  Många av företagen vi har besökt utbildar fransstylister som sedan arbetar i hemmiljö och då är det extra viktigt att känna till riskerna, säger Barbro Sillrén.

Hon tror att bristerna i många fall har berott på att företagen inte har varit medvetna om att det är en kemisk produkt och inte en kosmetisk produkt, som de har sålt vidare, och som därmed omfattas av EU:s kemikalielagstiftning.

Enligt Barbro SIllrén har de flesta av de granskade företagen förbättrat sin information efter Kemikalieinspektionens krav. Några fall återstår.

– Alla de här 25 företagen har varit väldigt måna om att göra rätt, säger hon.