Energi · Syre tipsar

Saker att slöjda

Redaktionens favoriter

En webbsida som jag hela tiden verkar återkomma till och snubbla över i mina hantverksdrömmar och mer eller mindre vilda projekt är ”365 saker du kan slöjda”. Sidan drivs av Sveriges hemslöjdskonsulenter och är en samlingsplats för alla som gillar att göra själv.

Sedan starten 2010 har det i dag växt till 1074 tips och sidan fortsätter växa med nya idéer och beskrivningar. Några är gjorda av hemslöjdskonsulenterna men de flesta är skapade av andra personer som skickat in sina slöjdtips.

Det är allt från hur du lagar stickade strumpor och färgar garn till hur du flätar en sits till en stol eller pall och slipar en kniv. Det finns en hel avdelning med barnvänligt pyssel som hur du ”Gör en superantihjältehjälm” av en gammal hink eller en visselpipa i plåt. För den som har trädgård eller odlingslott finns det bland annat instruktioner för hur du flätar en fin kompostkorg av käppar och sly.

Det är många tips på återbruk och även hur du kan laga och lappa det du äger på ett snyggt och roligt sätt. Jag hittade exempelvis fantastiska små virkade dukar i min mammas linneskåp i somras – tydligen ska de ha tillverkats av en gammal släkting för att piffa upp kaffefatet under koppen. Och på 365slojd.se har jag fått några idéer på vad jag kan använda dem till …

Se: www.365slojd.se