Energi · Syre tipsar

Jättesåpbubblor i höstvinden

Såpbubblor är kul, speciellt om man står högt uppe och det blåser lite, så man kan se bubblorna sväva iväg långt bort innan de spricker. Men de där jättestora bubblorna, hur gör man dem? Det finns speciell bubbelmix att köpa, men man kan också göra dem själv. Rör om försiktigt så att blandningen inte löddrar!

Såpbubblor 1

• 3,7 liter vatten
• 2,5 dl diskmedel (många rekommenderar Yes, men man kan prova sig fram med något miljömärkt)
• 1 matsked bakpulver
• 1 matsked guarkärnmjöl.

Rör om ordentligt – men utan att det löddrar. Guarkärnmjöl finns inte i så många butiker, men det är lätt att hitta sidor på nätet där man kan beställa det. Det är vanligt som konsistensgivare i mat, inte minst i vegansk mat och raw food. Blandningen håller i två veckor.

Såpbubblor gjorda med recept nummer 1, med bakpulver och guarkärnmjöl, på Skinnarviksberget i Stockholm. Foto: Annicka Carlsson

Såpbubblor 2

• 2 koppar varmt vatten
• 1/3 kopp diskmedel
• 1/4 kopp glykos (finns på apotek).

Låt blandningen stå några timmar innan du börjar blåsa bubblor. De här såpbubblorna ska flyga extra högt men är inte så färggranna.

Såpbubblor 3

• 6 delar vatten
• 3 delar diskmedel
• 1 del sirap
• 2 matskedar glycerin (finns på apotek och i färghandeln).

De här bubblorna blir jättestora och sega. Resultatet kan bli lite olika beroende på hur koncentrerat diskmedlet är.

Så här ser triangeln ut som man blåser bubblorna genom. Foto: Annicka Carlsson

Såpbubblor 4

• 1/2 dl diskmedel (Yes rekommenderas)
• 1/4–1/2 dl glycerin (finns på apotek och i färghandeln)
• 2–5 dl vatten (gärna regnvatten eller annat mjukt vatten)
• 1 tesked strösocker.

Låt blandningen stå några timmar innan du använder den. Man kan blanda i lite tapetklister i såp-
bubbelmixen för att bubblorna ska bli segare och hålla bättre. Den här blandningen finns i många varianter med lite olika proportioner och måttangivelser på klokagubben.se. I en del är det sirap istället för socker.

Något att blåsa genom

Du kan använda en vanlig såpbubbel-ögla att blåsa igenom, eller en tom trådrulle. Men om du vill ha riktigt stora bubblor behövs något större, till exempel en triangel av snören som du håller fast i pinnar – trollstav kallas den. Man kan blåsa bubblorna själv eller ta hjälp av vinden.

Du behöver

• 1 snöre
• 2 pinnar
• 1 rund metallbricka med hål.

Gör så här:

Trä på metallbrickan med snöret i hålet. Knyt ena änden av snöret i änden på den ena pinnen. Lägg ner det hela på bordet och forma till en triangel. Se till att triangelns sidor är ungefär lika långa. Fäst andra änden av snöret i änden på den andra pinnan. Knyt ihop den tredje delen av snöret på den första pinnen. Nu ska du ha en triangel.

När du ska använda triangeln sänker du ner pinnarnas ändar och snöret i hinken med såpbubbelmix.

Dra upp alltihop försiktigt och håll ihop pinnarna. Skilj dem långsamt åt. Rör dig bakåt med triangeln framför dig och se bubblan ta form. Vill du ha större bubblor – ta ett längre snöre.

Frysta såpbubblor

Om du blåser såpbubblor i minusgrader blir bubblorna mindre. Men om de håller ihop kan de frysa till is, och ibland går de inte sönder när de landar.

Källor: klokagubben.se, diynetwork.com, expressen.se/leva-och-bo, Wikipedia

Bubbeltrollkarlen Robert blåser såpbubblor på ett torg i Montreal. Foto: Ryan Remoirz/AP/TT