Radar · Nyhet

Jämställdhet lyfts i klimatrapport

Kvinnor drabbas hårdast av klimatförändringar – men är också viktiga förändringsaktörer. Det lyfter Linnea Engström (MP) fram i en rapport om jämställdhet och klimaträttvisa som förra veckan presenterades i EU-parlamentet.

De länder som bidrar minst till klimatförändringar är de som drabbas hårdast av dem. Kvinnor är de som är mest utsatta, samtidigt som de ofta lyser med sin frånvaro i beslutsprocesserna.

– Det hänger ihop med hur samhällen är konstruerade. Männen tar sig iväg  och skickar pengar hem, medan mamma, mormor och dotter blir kvar. Det är de som måste hantera utmaningar som till exempel vattenbrist. Men kvinnor är också starka förändringsaktörer, säger EU-parlamentarikern Linnéa Engström.

Rapporten har tagits fram i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män, och vill ta vidare de punkter om jämställdhet som finns i bland annat Parisavtalet.

– Det handlar om små steg. Vi har medvetet tagit bort allt som kan uppröra, som sexuella och reproduktiva rättigheter. Vi kommer kunna vara mycket mer radikala inför omröstningen av betänkadet i december.

I dagsläget är jämställdhetsintegration i klimatsammanhang sällan mer än en rekommendation. Men  om EU börjar rapportera, även om det är frivilligt, och får medlemsstater att börja rapportera, så blir det en bra press, menar Linnéa Engström. Att frågan om klimatflyktingar, vars antal FN uppskattar till 200 miljoner år 2050, har kommit högre upp på dagordningen ser hon som ett tecken på att det går år rätt håll.