Radar · Nyhet

Indonesien: Tusentals i skuggan av återkommande vulkanutbrott

Efter att ha legat i dvala i hundratals år har vulkanen Sinabung på senare år vaknat och haft flera återkommande utbrott. För ett par veckor sedan kom det senaste utbrottet – samtidigt som många familjer kunde fira att de bott precis ett år i en ny säker bosättning.

Tusentals människor har tvingats på flykt och många av byarna runt berget på Sumatra ligger öde. I området nära vulkanen är övergivna hus och åkermarker täckta av aska, lera och stelnad lava. Ingen vet när de vulkanutbrott som pågått de senaste sju åren kommer att avta. Vissa av de människor som tvingats bort från sina hem har byggt upp nya bostäder på andra platser medan andra fortfarande bor i tillfälliga bosättningar eller i flyktingläger.

Med hjälp av den indonesiska katastrofmyndigheten BNPB har lokala myndigheter dock lyckats förflytta närmare 350 familjer till nya bostäder en bit bort i Siosar, där de även fått nya åkermarker att bruka. Där odlar de grönsaker, föder upp boskap och har startat nya butiker och tjänsteföretag.

Det senaste riktigt stora vulkanutbrottet inträffade 2015. Efter det kunde dock de lokala bönderna få igång sin verksamhet igen och lyckade nå ut med sina produkter – grönsaker, apelsiner och kaffebönor – till marknaderna i staden Kabanjahe. Det ledde till att den lokala ekonomin återigen började växa.

Året därpå kom dock ett nytt stort utbrott, som fick förödande effekter. Mer än 50 000 hektar odlingsmarker förstördes av vulkanisk aska och lera, och hela distriktet drabbades av missväxt. Efter det uppmanade chefen för den lokala jordbruksmyndigheten, Munarta Ginting, odlarna att börja plantera andra grödor, som är mindre känsliga för vulkanaska.

Bönderna vägrade ge upp och satte nya grödor förra året igen, med hjälp av myndigheten BNPB, som bidrog med utsäde, gödningsmedel och teknisk assistans.

– Efter de första akuta åtgärderna måste det till sociala och ekonomiska stödinsatser, som är mer långsiktiga men inte mindre utmanande. Vi hjälper de drabbade att hantera katastrofen, men också att få tillbaka framtidstron, säger Agus Wibowo, som är chef för den sociala och ekonomiska enheten vid BNPB.

Sinabung är en av hela 130 aktiva vulkaner i Indonesien. Landet består av en väldig övärld vid Stilla havets ”eldring” där kontinentalplattor kolliderar, vilket orsakar återkommande seismisk och vulkanisk aktivitet.

För närvarande har livet för de bönder som fått nya hem i Siosar börjat återgå till det normala igen. De har lyckats skörda potatis, kål, morötter och chili, även om produktionen är lägre än vanligt på grund av bristande nederbörd.

För vissa av de bönderna har dock skördarna varit goda. Berdi Sembiring berättar att han lyckats skörda flera ton potatis på sin nya åker i Siosar.

– Jag har kunnat sälja min potatis till ett bra pris, säger han med ett brett leende.

Katastrofmyndigheten arbetar samtidigt för att de omlokaliserade familjerna ska hitta andra försörjningsmöjligheter, så att det inte längre ska vara helt beroende av sina åkermarker.

– Vi uppmanar människor att utveckla nya affärsverksamheter inom matindustrin, eller arbeta som mekaniker eller inom tillverkning, berättar Agus Wibowo, som arbetar inom ett projekt som syftar till att få kvinnor att starta nya verksamheter.

Bönderna i Siosar har bland annat börja tillverka potatischips, efter att ha fått tillgång till den utrustning de behöver från BNPB. Men det är en utmaning att få verksamheten att bli lönsam, berättar affärskonsulten Nurjanah, som arbetar inom projektet.

– Ett av problemen är den instabila produktionen och det krävs fyra kilo potatis för att producera 600 gram chips, säger hon till IPS.

Behovet av mekaniker har uppstått i den nya bosättningen och efterfrågan kan fortsätta att växa. Eftersom det inte existerar någon kollektivtrafik sker de flesta transporter med motorcyklar eller bilar.

Basmadi Kapri Peranginangin berättar att han valde att återvända till sin by nära Sinabung efter att ha levt i ett flyktingläger i ett års tid efter en av vulkanens utbrott. När han återvänt odlade han potatis och andra grönsaker, men strax därpå kom ett nytt utbrott och alla hans planteringar förstördes helt.

Bakslaget gjorde att Basmadi Kapri Peranginangin i stället flyttade till den nya bosättningen i Siosar och satsade på att utbilda sig till motorcykelmekaniker. Det kunde han göra tack vare ett utbildningsprogram som finansierades i samarbete mellan olika FN-organ och indonesiska myndigheter. När den korta utbildningen var klar fick han en uppsättning verktyg och tack vare det kunde han börja arbeta som mc-mekaniker. Numera tjänar han tillräckligt för att kunna försörja sig.

Den första oktober i år hade det gått exakt ett år sedan befolkningen i Siosar hade tagit sina nya hem i besittning. Det firades med en fest. Den lokale religiöse ledaren Biri Pelawi höll i samband med det ett tal.

– Numera kan vi leva i säkerhet utan att behöva oroa oss för nya utbrott från Sinabung. Gud har gett oss en tryggare plats, sade han.

Samma dag kom ett nytt utbrott från vulkanen, som sprutade vulkanisk aska fyra kilometer upp i luften. Det drabbade dock inte invånarna i Siosar, som lät festen fortsätta.

– Vi behöver inte oroa oss längre eftersom vi bor i säkerhet, sade Mesti Ginting, som var med och organiserade jubileumsfesten.