Radar · Nyhet

Papperslösa dör tidigare

Maja Suslin/TT | Papperslösa har utvidgad rätt till vård, vilket Läkare i världen här informerar om.

Papperslösa dör yngre än andra och betydligt oftare av våld eller olyckor, enligt en studie från Uppsala universitet rapporterad i Svenska Dagbladet.

Åren 1997–2010 dog 860 papperslösa i Sverige varav hälften genom självmord, mord, dråp eller olyckor, visar forskarnas genomgång av dödsbevis till avlidna som bedöms ha varit papperslösa migranter.

Genomsnittsåldern vid dödsfallen var 41 år för män och 50 år för kvinnor.

Andelen självmord låg mycket högre än i övrig befolkning: Elva procent bland papperslösa män och tolv procent av kvinnorna, jämfört med det nationella snittet på cirka två respektive en procent.

– Om man ser på hur de lever så präglas det av en väldig osäkerhet både när det gäller arbetsvillkor, boende och tillgång till vård. Om de blir utsatta för våld eller är med om en olycka så kan de vara rädda både för att söka vård och för att polisanmäla. Då får man en högre risk att dö av sådana här orsaker, säger Anna Wahlberg, doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, till Svenska Dagbladet.

Oidentifierade papperslösas kroppar kan bli liggande länge utan att begravas.

– Vi kan inte begrava någon som är okänd, vi måste ha ett intyg från Skatteverket. Så om det inte finns någon anhörig kan kroppen bli liggande på bårhus i flera år innan den över huvud taget kommer till oss, säger Göran Höglund, avdelningschef på Stockholms kyrkogårdsförvaltning, till SvD.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV