Radar · Nyhet

Plågade rovdjur – nu inleds rättegången

Björnhuvud i frysen, lodjur strypt med metallvajer. Åtta rovdjur fångades och dödades, flera av dem plågades ihjäl, enligt åklagaren. I Luleå tingsrätt inleds nu rättegången mot fem män i det polisen kallar en ”jakthärva”.

– Det är en av de största jakthärvorna som polisen har nystat upp under de senaste årtiondena, sade Åse Schoultz, åklagare vid riksenheten för miljömål, till TT i somras då åtal väcktes.

Totalt handlar det om fyra björnar, tre lodjur och en järv som männen misstänks ha dödat. Enligt åklagaren har tre av djuren plågats innan de miste livet, en björn och ett lodjur strypts med en metallvajer, ett annat lodjur fångats i en fälla. En av männen misstänks ha plågat djuret genom att stöta en påk mot det.

Hemma hos en av de misstänkta hittades ett björnhuvud i frysen.

Enligt miljöåklagare Christer Jarlås som pratat med Sveriges Radio är fallet ingen engångshändelse:

Vi har haft ett antal ärenden till under de senaste åren där vi hade ungefär samma information som vi hade i det här ärendet men där vi inte kunnat gå vidare, säger Jarlås.

I slutet av förra sommaren slog polisen till efter en tids spaning och de fem i det här ärendet greps. Männen, som är i åldrarna 37 till 73 år, är åtalade för en mängd olika brott. Det rör sig bland annat om grovt jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten är flera av de åtalade renskötare och har ansvarspositioner i olika samebyar. Rennäringen är utsatt och varje år dödas många renkalvar av rovdjur. Flera sameföreningar och samebyar som Sameradion och SVT Sápmi har talat med är rädda för att rättegången ska leda till ett ökat hat mot samer.

I åklagarens bevisning ingår bland annat filmer och bilder från de misstänktas datorer och telefoner samt telefonavlyssning. De fem nekar till brott.

Rättegången beräknas hålla på i fyra dagar.