Krönikor

En okänd svart dynasti

Varför hör vi bara talas om vita familjer? Media älskar att prata om framgångsrika släkter. Som Kennedyfamiljen i USA med alla sina kända politiker. Eller familjen Windsor som varit Englands kungafamilj sedan de tog namnet för hundra år sedan.

Vi känner till familjer som Rotschild (äger banker) och Parnevik (spelar golf) och vi älskar att läsa om dem i media och se dem på tv. Men hur roliga eller intressanta alla dessa familjer än är så måste man fråga sig varför de är vita allihopa? Så låt mig bryta mönstret och berätta om en framgångsrik svart familj.

Europas första svarta general hette Thomas Alexandre Davy de la Pailleterie. Som namnet antyder var han son till en markis, och han föddes redan 1762. Inledningen på hans liv var inte så lysande. Hans mor var slavinna på Haiti, och givetvis var hans föräldrar inte gifta. Med lite otur hade han kunnat ägna livet åt att skörda sockerrör.

Men tack och lov tog hans far med honom till Frankrike, och när arvet trillade in för markisen strödde han pengar över sonen. Alexandre gick i de bästa skolorna och fick samma uppfostran som andra adelsmän. En svart gentleman med värja och kråsskjorta.

Och där hade det kunnat sluta om inte franska revolutionen hade kommit emellan. Alexandre hade tur eftersom han tjänstgjorde i armén kring revolutionen, en tid då allting blev möjligt. Vanliga unga män kunde plötsligt bli officerare. Det gällde söner till bagare och snickare – men även svarta och bruna.

En rad unga män gjorde kometkarriärer under åren efter revolutionen. Napoleon Bonaparte var en, Jean Baptiste Bernadotte var en annan och Alexandre Davy de la Pailleterie var en tredje. På några år gick han från kapten till överste och sen till general. Mot slutet var han fyrstjärnig general och hade han inte råkat bli ovän med Napoleon hade han kanske kunnat bli marskalk som Bernadotte och alla vet var den killen slutade. Bernadotte blev kung av Sverige.

Så varför hör man inte mer om den svarta general Alexandre? Faktum är att han är hyfsat känd i Frankrike, och länge hade han en staty i Paris. Tyvärr tyckte nazisterna inte om idén med en svart general, så när de ockuperade Frankrike under andra värdskriget passade de på att förstöra statyn. Den har fortfarande inte blivit ersatt. Personligen är jag inte så förtjust i ryttarstatyer över generaler, men just den här hade jag gärna sett.

Men det här med berömda familjer då? Vad gör Alexandres familj värd att nämna? Jo, Alexandre Davy de la Pailleterie fick en son som också hette Alexandre – nämligen Alexandre Dumas. Frankrikes mest kände författare. Om ni inte läst De tre musketörerna eller Greven av Montecristo så har ni troligen sett någon av filmerna. Så en av de mest berömda franska generalerna hade en son som var ännu mer berömd. Och båda var de svarta. Även sonsonen – Alexandre Dumas den yngre – blev författare. Han skrev romanen Kameliadamen och vips hade familjen ännu en kändis. Så där har ni det: en svart klan eller dynasti ni troligen aldrig hört talas om.

Donald Trump verkar veta vad ett iq-test är.

Donald Trump har utmanat en kritiker att jämföra iq-test med honom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV