Radar · Nyhet

Sju utvisningar stoppades

Thomas Johansson /TT | Under tisdagen protesterade människor utanför Migrationsverkets förvar i Kållered.

Gränspolisen genomförde på tisdagen tvångsutvisning av tio människor.  Samtidigt stoppades utvisningarna för sju av dem som hotades av utvisning, enligt Vi står inte ut. En av dem som undslapp i sista stund var Yasin Mohammadi som Syre berättat om tidigare.

För sju av dem som hotades av utvisning slutade tisdagen i – åtminstone tillfällig – lättnad. I fallet med  Mustafa Gholamis, som konverterat till kristendom och därför hotats till livet i Afghanistan, ingrep FNs människorättskommitté och fick Migrationsverket att stoppa utvisningen bara timmar innan planet lyfte från Landvetter.

Kinna Skoglund i nätverket Vi står inte ut gläds åt de utvisningar som stoppats. Samtidigt visar det på brister i den svenska asylprocessen, menar hon.
– Det handlar om sju fall som har utretts i Sverige under många år. Det säger något om systemet, säger Kinna Skoglund.

Yasin Mahmoudi, som Syre tidigare berättat om, hör till de ensamkommande ungdomar som vuxit upp i Iran och helt saknar nätverk i Afghanistan.
Han är nu kvar i förvaret i Kållered efter att Migrationsverket stoppade hans utvisning av okänd anledning. Men hotet om utvisning kvarstår.

– De sa bara till mig att jag skulle flytta till en annan avdelning på förvaret. Jag är glad att jag slipper åka ikväll men jag vet inte vad som ska hända i framtiden, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt som Sverige genomför utvisningar till Afghanistan drar internationella Röda korset ner på sin verksamhet i landet till följd av det svåra säkerhetsläget.

– I 30 år har vi funnits på plats i Afghanistan. Behovet av humanitära insatser är just nu enormt, inte minst av sjukvård. Men vi måste sätta vår personals säkerhet i första rummet, säger Svenska Röda korsets Fredrik Hammarbäck.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV