Glöd · Ledare

Ökad rökning – en hälsoframgång

I landet Skenhelig har Partietpartiet och Hälsopartiet bildat regering. Det senare partiet har i varenda val sedan de bildades gått till val på att minska antalet sjuka. Det är den fråga som varit partiets högsta prioritet ända tills det för en tid sedan byttes ut mot att få ha ministrar.
Under de sista åren innan de två bildade regering hade antalet sjuka minskat i landet Skenhelig. Långt ifrån i den utsträckningen som var önskvärt, men ändå hade det minskat.

För regeringspartiet Partietpartiet var dock inte hälsofrågan prioriterad. Det viktiga var att få in mer skattepengar så att de innan nästa val kunde strö ut dem och köpa röster från alla möjliga grupper.

Och i landet Skenhelig kom skatteintäkterna i huvudsak från sådant som var skadligt: tobak, asbest, glyfosat, transfetter, alkohol etcetera. Så partiet Partiet drev en politik som kraftigt ökade bruket av tobak och andra skadliga varor.

Sjuktalen sköt i höjden men regeringen var ändå glad, ja även Hälsopartiet. Den ökade försäljningen ökade nämligen skatteintäkterna, vilket gjorde att de kunde skryta med den största hälsobudgeten någonsin.

Aldrig tidigare hade det gjorts en sådan stor satsning på plåster och bandage. Dessutom sa Hälsopartiet att även antalet cigarretter med filter hade ökat genom den superhälsocigarrettpremie som regeringen hade infört och som gav ett bidrag på 10 kr för varje paket med filtercigaretter som en köpte.
”Nu växlar vi över till hälsosamt rökande” var budskapet.

Och såväl medlemmar som väljare köpte budskapet. Inte alla förstås, ganska många övergav faktiskt Hälsopartiet, men en ansenlig del var helnöjda med alla nya plåster, bandage och filtercigarretter. De som försökte påpeka det orimliga i att vara glada över fler plåster, bandage och filtercigarretter som kom till tack vare att antalet skadliga produkter ökade kallades plakatpolitiker.

Det var minsann lätt att sitta på läktaren, men hur många plåster och bandage blir det egentligen från läktaren? sa de med förakt i rösten om dem som påpekade det orimliga. De som påpekade just det som Hälsopartiet hade sagt om alla andra partiers politik innan de kom in i regeringen. För faktum var ju att även om det var sämre ställt än någonsin med hälsan hade det aldrig tidigare investerats så mycket pengar i sjukvårdsprodukter.

I en annan tid, i en annan del av världen, i Folkhemslandet, presenterades häromdagen siffror på att utsläppen av växthusgaserna från landet har ökat igen. Det efter att de hade sjunkit under några år innan den nu sittande regeringen kom till makten. Ett av partierna som i Folkhemslandet sitter vid makten och som tidigare haft miljön som högsta prio, innan ministerposter blev viktigare för dem, förklarar att i grunden handlar det om något positivt. Nämligen att vi jobbar mer, producerar mer, konsumerar mer och därmed har en tillväxtekonomi.

Och den växande ekonomin har gett de två regeringspartierna rekordstort reformutrymme. Ett utrymme som har gjort att miljöbudgeten kunnat bli större än någonsin. Aldrig har det satsats så mycket på laddstolpar och supermiljöbilspremier. Så även om det är sant att utsläppen när regeringen tillträdde återigen började öka, kan en inte stirra sig blind på det. Titta istället på alla de fantastiska satsningarna, sa partiets företrädare. Och dess anhängare, de som fanns kvar, log och nickade instämmande precis som de fått lära sig att en ska göra i ett regeringsdugligt parti.

Dessa två historier har förstås väldigt lite med verkligheten att göra. Ingen skulle ju komma på idéen att satsa på ökat rökande för bättre hälsa eller på en växande ekonomi, mer arbete och konsumtion för att rädda miljön. Ingen skulle ju någonsin lita och rösta på en sådan politiker.

Alla som kämpar mot utvisningarna och åtminstone tillfälligt lyckades stoppa sju i tisdags.

Regeringspartierna låter utvisningen av unga fortgå till ett land de aldrig varit i och som UD avråder svenskar att åka till.