Radar · Nyhet

Frankrike laddar för storstrejk

Stillastående tåg, inställda flyg och tomma skolor ska markera för Frankrikes president Emmanuel Macron att långt ifrån alla är nöjda med hans politik.

Sammanlagt nära 130 manifestationer väntas på olika håll i Frankrike under dagen. För första gången på tio år har alla de nio stora facken ställt sig bakom dagens strejkmaning. Ändå återstår att se hur stor uppslutningen verkligen kommer att bli i ett land där bara omkring åtta procent av arbetskraften är fackansluten.

På förhand har aviserats om en stor mängd inställda tåg och flygningar och även stängt på skolor och vissa sjukhus. Framför allt gäller protesterna de nya arbetsmarknadslagar som drevs igenom för bara ett par veckor sedan och som bland annat gör det lättare för företag att sparka folk. Det handlar också om de planerade nedskärningarna av offentligt anställda.

– Den offentliga sektorn måste röra på sig, den är inte fastfrusen. Jag hoppas verkligen att vi ska lyckas modernisera den, sade regeringens talesperson Christophe Castaner i en intervju med tv-kanalen France 2 på tisdagsmorgonen.

Det sargade socialistpartiet kommer att delta i manifestationerna under dagen. Det här är första gången som den franska vänstern samlas på gatorna sedan Macron tillträdde presidentposten.

De stora facken har dock hittills haft svårt att enas om vad som egentligen är rätt väg vidare. Vänsterfacket CGT:s maningar till demonstrationer och protester har hittills fått relativt lite gehör hos de andra två storfacken, CFDT och FO.

– Kampen om arbetslagen utspelar sig i hur dekreten skrivs, inte nödvändigtvis ute på gatan, sade CFDT-ledaren Laurent Berger till tv-kanalen RTL på måndagen

Fransmännen är för övrigt inte ensamma om att strejka under tisdagen. Även i grannlandet Belgien varslas om inställda tåg och stängda skolor i en endagsstrejk i protest mot högermittenregeringens politik.

Som en följd av strejken har ett par flyg mellan Frankrike och Sverige ställts in under tisdagen. Turerna beräknas enligt Swedavia börja gå som planerat igen under onsdagen.

– Vi uppmanar de resenärer som är på väg till Frankrike eller som ska passera det franska luftrummet att hålla sig uppdaterade och kontakta ansvarigt flygbolag eller resebyrå om man har frågor, säger Ulrika Fager, presskontakt på Swedavia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV