Krönikor

Vem behöver vara rädd för de autonoma?

”Men gynnar det inte bara nazisterna att vi ger dem så mycket uppmärksamhet?”. Byt ut ”nazisterna” mot valfri annan högerextrem/rasistisk organisation/parti, och där har du temat för de senaste tio årens mest frekvent återkommande frågeställning.

Som om nazister och andra politiska rasister inte var något annat än några harmlösa mobbare i mellanstadiet som bara ska ignoreras så slutar de tycka att det är roligt att retas (ett tämligen dåligt råd att ge någon som är mobbad för övrigt).

Inte sällan och inte förvånande kommer frågan eller påståendet om gynnande-genom-uppmärksammande från människor som själva inte är måltavla för rasism eller nazistisk ideologi. Och det är ju lätt för dem att tycka.

”Sluta genast ge uppmärksamhet till svarta blocket som kastade sten mot nazister och poliser förra lördagen, det gynnar bara antifascisterna!” sa däremot ingen någonsin. De tycker nämligen bara inte vi ska prata så mycket om just högerextremister.

Jag tycker å min sida att vi borde prata mer om dem. Och vänsterextremister. Mycket mer. Och bättre. Vi måste börja prata om vad de står för helt basalt, vilka värderingar och vilken ideologi de har, för det duger inte att vi har en kultur där folk tycker lite vad som helst om de här sakerna.

Det finns liksom folk som tycker att ”nationalsocialism” är en vänsterrörelse eftersom det innehåller ordet ”socialism”, vilket är som att tycka att Nordkorea är en demokratisk folkrepublik för den heter ju det. Tyck-till-samhället i sitt esse.

Den folkkäre kulturhistorikern Edward Blom twittrade förra lördagen från Bokmässan om att situationen kändes som ett krig, att han önskade att militären skulle komma och ta ”terroristerna”, att han trodde att han och hans barn skulle dödas – och syftade på situationen med de 10–20 maskerade autonoma som kastade smällare och gatsten mot poliserna (medan övriga motdemonstranter ropade ”Sluta kasta!”). Inte ett ord om de 600 nazister som polisen tvingades stoppa och sedan anhålla 22 av för våldsamt upplopp – de kändes väl inte hotfulla för Blom, vit och kristen som han är. ”Den som kastar sten på demokratins väktare lär även göra det mot vanliga medborgare i fluga” tyckte han däremot och det är anledningen till att vi måste snacka mer om vänsterextremister med. Vem har egentligen anledning att vara rädd för dem på samma sätt som alla som inte passar in i det nazistiska idealet är rädda för högerextremister?

Att man kan ha jäkligt skilda meningar om huruvida polisen är ”demokratins väktare” eller om de är fascister med statligt våldsmonopol är så klart en sak – eventuellt skulle en ny design av svenska polisens vapensymbol utan korslagda fasces hjälpa något för en mer icke-fascistisk framtoning.Men är det vanliga människor i fluga som ska oroa sig eller kan det vara så enkelt att det är nazister, rasister och fascister?

Att tyckande ersatt kunskap om politiken och ideologin bakom såväl den autonoma miljön som vit makt-miljön måste hur som helst tas på allvar och uppmärksammas. Och det kommer enbart gynna demokratin.

Margit Richert i SvD och Lisa Magnusson i DN senaste veckan.

Förkylningstider + 3 barn = en evig rundgång av smitta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV