Energi · Recension

Politisk propaganda i backspegeln

Med ett år kvar till valet gäller det att informera sig. På Filmarkivet.se kan du skärskåda de politiska partiernas valfilmer från 1928 till 1994. Du kan få höra Högerpartiet tala sig varmt för flyktingmottagande och frihet på 1950-talet och Sveriges kommunistiska parti på 1940-talet förklara varför lönerna är för låga och priserna för höga – och att det hjälper att gå med i partiet.

Socialdemokraterna i Stockholm talar i en film från 1946 om barn som växer upp under svåra bostadsförhållanden och illustrerar det med en filmsnutt med barn som leker i en gränd i Gamla stan. Men lugn! 100 000 eldstäder har byggts, liksom välordnade villaområden med småstugor för barnfamiljerna. Bättre bostäder för tuberkulösa är också på gång, för att inte tala om tunnelbanan.

Samma år visar Bondeförbundet en kort spelfilm där en ung skidåkare skadar sig i skogen, blir omhändertagen av en lantbrukarfamilj och avslutar med att propagera för bättre villkor för befolkningen på landsbygden. Färden till doktorn går med häst och vagn och barnen sjunger Tryggaräkan.

Kommunisternas filmer är rappast, roligast och tydligast, högerns är mer åt det grötmyndiga hållet. Allt som allt är det intressant att se samhällsanalysen i de olika filmerna och jämföra med dagens valrörelser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV