Radar · Nyhet

Ingen lösning i sikte för katalaner och spanjorer

Kataloniens folkomröstning om självständighet resulterade i 800 skadade, enligt de regionala myndigheterna. Från mer än hundra vallokaleler beslagtog den spanska polisen valsedlar och valurnor, rapporterar Adriano Mérola Marotta på plats i Katalonien.

Facit från folkomröstningsdagen var dystert.Gummikulor, batonger och tårgas användes mot väljare. En person avled efter en hjärtattack och en annan miste ögat under en polisinsats, enligt de katalanska myndigheterna.

Över 4 000 national- och militärpoliser var utstationerande i Barcelona i samband med folkomröstningen.

EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) var i Katalonien som internationell observatör på inbjudan av den regionala regeringen. Enligt henne innebar söndagen en oroväckande kränkning av mänskliga rättigheter.

– Det var fruktansvärt, en oerhörd skräckupplevelse för dem som var inne i vallokalerna. Polisen slog sig igenom glasdörren med en slägga och många människor berättade hur de blivit slagna. Äldre personer blev attackerade av polisen utan anledning. Jag kunde inte sova efteråt av alla intryck, säger hon.
I de vallokaler som inte stängdes ner av polisen var stämningen lugn, enligt Bodil Valero. Samtidigt fanns det en generell oro efter att starka bilder på polisens agerande spridits via sociala medier. Polisinsatsen har fördömts av Amnesty International och FN har påbörjat en utredning kring händelsen.

Av de 5,6 miljoner röstberättigade katalanerna var det 2,2 miljoner som deltog, varav 90 procent röstade för en självständighet, enligt de katalanska myndigheterna. Nästan åtta procent röstade emot. Detta trots att de unionistiska partierna valt att bojkotta valet. Enligt myndigheterna lyckades inte 770 000 personer rösta på grund av de nedstängda lokalerna.

83-åriga Ángeles Romeu tog sig från sin by i Pyrenéerna till centrala Barcelona för att rösta.

– Jag skulle egentligen inte rösta men Spaniens regering har tvingat mig till det. Jag levde under Francos diktatur och det skrämmer mig hur likt vi har det i dag. Vi är tvungna att stå upp för våra rättigheter när regeringen vill tysta oss, säger Ángeles Romeu.

Valresultatet har ogiltigförklarats av den konservativa spanska regeringen och dess sanningsenlighet betvivlats, då ja-sidan anklagas för valfusk. Samtidigt försvarar Mariano Rajoy polisens agerande och berömmer deras insats.

Enligt landets författning är Spanien en suverän stat med 17 autonoma regioner, däribland Katalonien. För det styrande Partido Popular är alla regioner en del av Spanien och de motsätter sig förslag som ifrågasätter statens sammanhållning. Förhandlingar mellan regeringen och Katalonien har kört fast de senaste åren då ingen part velat kompromissa.

Ledande katalanska tjänstemän anhölls en vecka innan omröstningen, statsinstitutioner genomsöktes och tryckerier och tidningsredaktioner likaså. Ansvariga för valförberedelserna riskerar höga böter.

Stora protester har pågått i hela regionen mot nationalpolisens agerande. Flera fackförbund och politiska partier utlyste en generalstrejk mot polisvåldet dagarna efter valet. Kataloniens kommunikationer, offentliga verksamheter och stora delar av handeln höll stängt under dagen.

Det svenska utrikesdepartementet hänvisar till ett uttalande som Margot Wallström gjort i Sveriges Radio, där hon klargjort att valet är ”en olaglig folkomröstning” som bör hanteras av den spanska regeringen.

Samtidigt vädjar hon till Spanien att ”visa återhållsamhet och upprätta dialog som ska leda framåt”. För Bodil Valero är Wallströms uttalande inte tillräckligt.

– Jag tycker Wallströms uttalande är svagt, vi kan inte ha den här situationen där medlemsländerna inte respekterar medborgarnas grundläggande rättigheter. När de mänskliga rättigheterna kränks och människors säkerhet inte respekteras måste samfundet agera. Det måste till internationell medling, det är omöjligt att lösa annars, säger Bodil Valero.

Den katalanska presidenten Carles Puigdemont bad under måndagen EU om hjälp med medling mellan parterna. Samtidigt väntas det autonoma parlamentet rösta om självständighetsdeklarationen den sjätte oktober.

Många oklarheter kvarstår. Fler pro- och anti-separatistiska demonstrationer är planerade den kommande veckan och konflikten riskerar att fortlöpa utan lösning.