Radar · Nyhet

Högerextrema kritiserar NMR

Demonstrationen i Göteborg beskrivs som ett misslyckande för  nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Researchgruppens Mathias Wåg tror att de får svårt att genomföra demonstrationer med bredare uppslutning framöver.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) gick ut hårt inför lördagens demonstration i Göteborg. Det skulle bli den ”största nationella samlingen” i modern tid.
Resultatet blev att några hundra aktivister slöt upp, men blev stående mellan poliser större delen av dagen efter att NMR vägrat gå den väg man fått demonstrationstillstånd för.

– De kom rustade till tänderna med hjälmar och visir. De ville visa att de är det militanta, handlingskraftiga alternativet i den nationella rörelsen, säger researchgruppens Mathias Wåg som följt NMR inför, under och efter demonstrationen.

Att inte följa den anvisade rutten är ett sätt att visa sig kompromisslösa, menar Mathias Wåg.

– De vill inte bli runtvallade av polisen och skildrade som svaga, säger han.

Mathias Wåg tror att det uppskruvade tonläget från NMR kommer göra det svårt för dem att locka till sig anhängare från mer moderata delar av den nationella rörelsen.

– De får kritik i konkurrerande forum från Motgift som tycker att den hårda konfrontationen slår tillbaka på rörelsen, säger han.

Andra delar av den högerextrema miljön fokuserar på att lägga skulden för oroligheterna på motdemonstranterna. I så kallade alternativa medier som Fria tider kallar man lördagens händelser för ”vänsterkravallerna” och sprider bilder på stenkastande antirasister.

– Man vill bortförklara och framställa det som att vänstern är problemet, säger Mathias Wåg.