Radar · Nyhet

Terrordådet i Las Vegas: Vapenägare tror inte på skärpta regler

Efter masskjutningen i Las Vegas vill flera demokrater se skärpningar av landets vapenlagar. Men deras vädjan väntas inte få någon respons i kongressen. Vapenägaren Sam i Las Vegas tror inte heller på några större förändringar efter dådet.

Dagen efter skjutningen handlar folk som vanligt i ett av köpcentren på paradgatan The Strip. Vapenägaren Sam arbetar på en kampsportsbutik och berättar att hon var på skjutbanan på söndagen och tränade.

– Jag brukar vara där två, tre gånger i månaden, säger Sam som inte vill uppge sitt efternamn eller ställa upp på bild.

Hon berättar att vapenlagarna i Nevada innebär att man får ha vapnet öppet i ett hölster på höften, så länge det syns. Att bära vapnet dolt kräver ett speciellt tillstånd.

TT: Vad tycker du om de reglerna?

– Egentligen har jag ingenting emot dem, jag är själv vapenägare. För mig går det bra, det gäller bara att vara ansvarsfull och låsa in dem så barn inte får tag i dem.

Hon tror inte att lagarna kommer att ändras efter masskjutningen i Las Vegas, även om säkerheten på hotellen kan komma att skärpas.

– I åratal har det gjorts försök att få bort vapnen, med det lyckas inte. Det är svårt att riva upp amerikanernas andra tillägg enligt konstitutionen, säger hon.

Ledande republikaner i representanthuset har drivit ett förslag om mindre strikta krav gällande ljuddämpare, och att personer med tillstånd att bära dolda vapen ska få ta med sig sina vapen till andra delstater.

Republikanerna, som har majoritet i både representanthuset och senaten, och har en allierad i president Donald Trump, har sett ljust på möjligheten att få igenom lagändringarna. Efter masskjutningen är det oklart när, eller om, en omröstning i frågan kommer att genomföras.

– Vad kongressen kan göra, och vad kongressen måste göra, är att stifta lagar som gör att våra medborgare är säkra, säger demokraten Chuck Schumer i senaten, dagen efter skjutningen, enligt AP.

– Det börjar med lagar som hjälper till att förhindra vapen, särskilt de farligaste skjutvapnen, från att hamna i fel händer, fortsätter han.

Även den demokratiske senatorn Chris Murphy, en förespråkare för hårdare vapenkontroller, säger att ”det är dags för kongressen att sluta sitta på arslet och i stället göra någonting”.

Men ingen åtgärd är att vänta, sedan andra masskjutningar i Colorado, Connecticut och Florida – och till och med attacker mot politiker – misslyckats att förena kongressen och få till några lagändringar kring vapen.

Ett lagförslag om bakgrundskontroller gick inte genom i senaten för fyra år sedan, och sedan dess har Republikanerna pekat på att det finns vapenrestriktioner som utgår ifrån psykisk ohälsa när kongressens agerande efter skjutningar ifrågasatts.

USA:s president Donald Trump ville inte svara på frågor om skärpta vapenlagar när han fördömde masskjutningen i Las Vegas. Han sade att det var en ”handling av ren ondska”.