Radar · Nyhet

Katalonien delvis paralyserat av strejker

Kollektivtrafiken i Barcelona står still när ett stort antal katalaner i dag gått ut i strejk, i protest mot polisvåldet under folkomröstningen om självständighet. Även annan offentlig service såsom sjukvården drabbas, samtidigt som stora turistattraktioner håller stängt.

Det är flera fackförbund som kallat till generalstrejk i dag, efter att många skadades i samband med att polisen försökte stoppa söndagens folkomröstning i regionen. Strejken stöds inte av de största förbunden, CCOO och UGT, men påverkar ändå vissa av deras sektorer såsom kollektivtrafiken, där de strejkivrande facken har betydande representation.

Pendel- och regionaltågstrafiken i Katalonien är bantad till 33 procent av den normala nivån.

Under morgonrusningen fungerade Barcelonas kollektivtrafik, både bussar och tunnelbana endast på en fjärdedel av den normala nivån. Så blir det även under kvällstoppen, mellan 17 och 20.

Fram tills dess kommer trafiken troligen stå helt still, varnar kollektivtrafikbolaget TMB.

Kataloniens regionalregering har ställt sig bakom strejken, och myndigheterna har beslutat om minimerad bemanning även inom sjukvård- och utbildningssektorn.

Samtidigt hålls en rad manifestationer runt om i regionen.

Några tusen människor har under förmiddagen samlats utanför det konservativa regeringspartiet Partido Populars (PP) högkvarter i Barcelona i protest mot polisens agerande under folkomröstningen. Poliser och brandmän står uppradade framför lokalen för att skydda den, rapporterar La Vanguardia.

I minst tre områden i Katalonien har poliser ur den nationella kåren och civilgardet tvingats lämna, eller är på väg att lämna, de hotell där de varit inkvarterade, efter att ilskna folksamlingar samlats utanför, skriver El País.

”Gatorna kommer alltid att vara våra”, skanderar demonstranter mot polisen i staden Pineda, rapporterar tidningen.

Strejk och demonstrationer har också lett till att trafiken på omkring 45 vägar står helt still, enligt trafikmyndigheterna. En av dem är den viktiga leden Via Laietana i Barcelona där tusentals människor samlats.

Dessutom håller en rad kulturinstitutioner stängt i dag, däribland den populära turistattraktionen Sagrada Família.

Katalonien är en viktig region för den spanska ekonomin och svarar för omkring 19 procent av landets BNP. En omfattande strejk i regionen kan vara skadlig för landet.

Spaniens regering har sagt att den ska stoppa den rika regionen från att bryta sig loss. Regeringen avvisar söndagens folkomröstning och kallar den okonstitutionell och en ”fars”.

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”. Den regionala styrande koalitionen har sagt att självständighet skulle utropas inom två dygn vid ett ja-resultat. Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

Fakta: Katalonien

• Autonom region i nordöstra Spanien.

• Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

• Huvudstad: Barcelona.

• Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

• Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

• Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

• Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: Spaniens statistikmyndighet INE

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV