Radar · Nyhet

Ny rättegång för SVT-medarbetare

I går inleddes hovrättens prövning av åtalet mot journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare som reste med en syrisk flyktingpojke genom Europa.

Malmö tingsrätt dömde dem för människosmuggling.

Straffet blev villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Det är för milt, anser åklagaren och påpekar att fängelse är normalstraffet för människosmuggling. SVT-medarbetarna hoppas på möjligheten till ett humanitärt undantag.

– Jag känner att jag har gjort rätt moraliskt men när jag har satt mig in i det så tycker jag även att vi borde få rätt juridiskt och det är en skön känsla, säger Fredrik Önnevall till SVT.

Abed var bara 15 år när han träffade SVT-teamet bakom dokumentärserien ”Fosterland” i Aten 2014. Han var på flykt, utan sin familj, och övervägde precis som andra flyktingar att hoppa ner på en rullande lastbil för att kunna komma vidare norrut.

– Jag kände att jag som medmänniska måste hjälpa en pojke som var i en enormt svår situation, där han riskerade liv och lem, har Önnevall berättat om sitt beslut att resa med Abed.

Under rättegången i tingsrätten nekade SVT-medarbetarna till människosmuggling. Abed skulle vidare norrut i vilket fall som helst och de följde med. Men åklagaren hävdade att de hjälpt honom att planera resan.

Tingsrätten såg inget utrymme för humanitärt undantag, bland annat eftersom pojken hade kunnat få skydd i något av de andra Schengenländer som passerades på vägen till Sverige.