Radar · Nyhet

Nazistledare frisläppt – motdemonstrant begärs häktad

I eftermiddag hålls häktningsförhandling för en motdemonstrant till lördagens nazistdemonstration i Göteborg. Mannen är bland annat misstänkt för våldsamt upplopp. De 22 nazister som greps efter demonstrationen har alla släppts.

Motdemonstranten är en ung man som misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp, rapporterar Göteborgs Posten.

– Jag kan bekräfta att en mansperson, en motdemonstrant, har begärts häktad under seneftermiddagen, säger åklagaren Mats Ihlbom till tidningen.

Samtidigt har 23 personer som har suttit anhållna släppts på fri fot på måndagen. Även ledaren för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) Simon Lindberg och ytterligare två högt uppsatta ledare inom NMR har suttit anhållna.

– En poliskvinna ringde upp mig och berättade att hon hade hållit ett förhör med Simon och att anhållningsbeslutet hävts, säger advokaten Göran Insulan till tidningen.

Två åklagare i Göteborg har tagit itu med utredningarna kring det som hände. Utredningsläget uppfattas som gott. Det finns gott om filmmaterial och polisen har hållit flera förhör.

– Det är en separat händelse med ett stort antal misstänkta, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Enligt förundersökningsledaren, åklagaren Ulrika Åberg, saknas det dock häktningsskäl för 23 av de 24 misstänkta eftersom de inte bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen.

”De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon utesluter inte att fler kan komma att misstänkas för brott framöver.

Vid lunchtid på måndagen hade elva framställningar om offentlig försvarare inkommit till tingsrätten och fler är att vänta. Det har beslutats att bara Göteborgsadvokater får anlitas som offentliga försvarare.

Flera av de anhållna, däribland Simon Lindberg, hade begärt att få en namngiven Stockholmsadvokat med invandrarbakgrund, men nekats honom som biträde. Han företräder Simon Lindberg i ett annat mål.

Fler av de andra anhållna meddelar via sina advokater att de nekar till brott, enligt uppgifter till P4 Göteborg.

Åklagarna har också fått in polisanmälningar om hets mot folkgrupp. De hanteras i en särskild ordning.

Flera polisanmälningar för förtal har också gjorts på grund av plakat som användes under den nazistiska demonstrationen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På plakaten, som bars av personer i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg, hängdes en rad politiker och journalister ut och kallades förbrytare.

Raoul Wallenbergs Academy gör en anmälan om upphovsrättsbrott. På en skylt i NMR-tåget förekom en bild på Christer Mattsson, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet. Den är tagen av akademin och har använts utan tillstånd.

”Vi gör nu en anmälan till polisen för brott mot upphovsrätten. Yttrandefriheten får aldrig användas som ursäkt för att hota eller hata” skriver Sarah Scheller, verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.

Fakta: Nordiska motståndsrörelsen

• Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som även går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

• SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och är enligt Expo en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön i dag – och den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

• Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

• NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

Källa: Expo

Fakta: Demonstrationens faser

Nordiska motståndsrörelsen samlades på en parkering i Mölndal, söder om Bokmässan.

• Efter förhandlingar med polis gick NMR, utan flaggor och plakat, på baksidan av Liseberg, på behörigt avstånd från Bokmässan, med mål att nå fram till startplatsen för demonstrationen.

• I höjd med bokmässan försökte några nazistdemonstranter göra en utbrytning för att komma fram till Bokmässan. Flera greps och anhölls för våldsamt upplopp.

• Polisen satte därefter stopp för tåget. Nazisterna stod stilla och kom aldrig fram till den plats som skulle vara startpunkt för demonstrationen.

• När tiden för tillståndet gick ut uppmanade polisen nazisterna att lämna platsen. Efter en längre väntan tågade NMR tillbaka till parkeringen och skingrade sig.

• Sammanlagt greps och anhölls 23 personer, 22 kom från NMR.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV