Energi · Mat med Jenny

Simris alg belönas med prestigefyllt livsmedelspris

Fredrika Gullfot, vd för företaget Simris alg, fick i september ta emot utmärkelsen Livsmedelspriset 2017 under Livsmedelsdagarna i Tylösand. Hon fick priset bland annat med motiveringen: ”Hon upptäckte att det var onödigt att omega 3-tillskotten bidrar till utfiskningen, när det är i algerna som det goda finns. Där började en framgångssaga som i dag är en världsberömd algfarm”.

Omega 3 är ett fleromättat fett som är livsnödvändigt för oss människor. En vanlig källa till Omega 3 är fisk, men för den som vill leva veganskt eller på andra sätt slippa bidra till den miljöförstörelse som jakten på omega 3 vanligtvis innebär, finns ett bättre alternativ: alger.

Fredrika Gullfot var forskare i bioteknik på Kungliga tekniska högskolan, när hon upptäckte potentialen i alger. 2010 startade hon företaget Simris alg, började odla de näringsrika algerna och i dag är företaget börsnoterat.

– Det här är ett både roligt och viktigt erkännande som bekräftar vår roll som banbrytare inom livsmedelsindustrin. Simris Algs framtid är verkligen spännande och den här utmärkelsen är ännu ett bevis på att andra också ser potentialen i att byta ut en problematisk råvara som fiskolja mot hållbart odlade alger, säger Fredrika Gullfot.