Radar · Nyhet

Könsstympning skapar lidande

Kunskapen om kvinnlig könsstympning måste öka. Det anser Actionaid som tror att ett större antal kvinnor i Sverige kan vara drabbade än vad som är känt.

38 000 flickor och kvinnor i Sverige kan vara könsstympade. Det uppskattade Socialstyrelsen i en rapport i januari 2015.

Organisationen Actionaid befarar att antalet är högre nu, på grund av invandring från länder där många drabbas som skett sedan dess.

Actionaid har i veckan tagit emot tre personer som arbetear med frågan i Somaliland. De besöker nu Stockholm för att sprida kunskap. Kvinnorättsaktivisten Zeineb Mohammed Mohammad som är en av besökarna betonar lidandet ingreppet orsakar.

– Många flickor och kvinnor lider hela livet, både fysiskt och psykiskt. Det är heller inte ovanligt att de tvingas ingå barnäktenskap, då könsstympning traditionellt ses som flickans övergång till vuxenlivet, säger hon.

Sedvänjan som enligt Unicef praktiseras i ett stort antal länder från Peru i väster till Indonesien i öster leder även till dödsfall på flera håll i världen.

Zeineb Mohammed Mohammad hoppas bidra till att Sverige drar lärdom av hur man arbetat mot ingreppet i Somaliland.

– Vi arbetar med att sammanföra ungdomar, religiösa ledare och  kvinnliga och manliga förebilder för att informera om konsekvenserna, säger hon.