Energi · Mat med Jenny

Jenny tipsar:


Bofood klär sin glass i Coops kostym

Coop lanserar nu en egen vegansk glass. Glassen är sojabaserad och tillverkas av Bofood som också saluför glassen Lovice. Coops glassar finns i smakerna choklad/nougat och hallon/mango. Förpackningarna presenteras i en kartong som innehåller två burkar på 150 gram styck. Cirkapriset är 30 kronor.

Linssås i lunchlåda från Dafgårds

Dafgårds, som bland annat profilerat sig med sina färdigrätter, presenterar nu en vegansk lunchlåda. Rätten heter Örtig bolognese. Såsen är baserad på puylinser, tomat och örter, och den serveras med en grönkålspesto och ekologisk sojabönspasta. Cirkapris är 32–35 kronor för 400 gram och rätten finns listad hos Coop, Hemköp och ICA.

Dags igen för Vegoforum Stockholm

Nästa vecka, den 7 oktober, är det återigen dags för det årliga Vegoforum i Stockholm. Vegoforum är en mötesplats för samtal, debatt och seminarier, och på plats finns också utställare och mataktörer. Årets tema för Vegoforum är Vego i politiken och syftet är att diskutera politiska åtgärder för att minska köttkonsumtionen. Bakom Vegoforum står Svensk mat- och miljöinformation och ABF Stockholm.

Tid: 10.30-15.00, 7 oktober
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Kostnad: Gratis

Pulled oats finns i smakerna naturell, tomat och ingefära.

Finska havreprodukter nu i svenska butiker

Syre har flera gånger berättat om de klimatsmarta havreprodukterna Pulled oats från det finska företaget Gold and green. Nu har de äntligen lanserats i Sverige och finns bland annat på Coop, ICA, Hemköp och Willys, i smakerna naturell, tomat och ingefära. En förpackning på 240 gram har ett cirkapris på 45 kronor. Dessutom planeras bygget av en fabrik i Mölnlycke utanför Göteborg, för att svara upp mot efterfrågan i Sverige och övriga Norden.

Trendiga finska bönor

Nordiskt producerade baljväxter blir bara hetare och hetare. Förutom en lång rad svenska odlingar, ger sig också Finland in i leken. Senaste är varumärket Fava mill från företaget Verso food, som tillverkar biffar och färs på finländska bondbönor. Produkterna finns nu i Sverige på utvalda Coop- och Hemköpbutiker. Biffarna finns i varianterna original, rödbeta och orientalisk, medan färsen finns i smakerna original och texmex. Cirkapriset är 50 kronor för 250 gram.