Jennys matresa del 2:
Vi har kommit fram till Göteborg. Fast det är bara halva sanningen. Jag bor ju här, sedan 18 år tillbaka. Att skriva om maten i sin egen stad, efter att ha drivit en restaurangguide sedan 2006, blir svårt och enkelt på samma gång. Vad plockar man ut? Hur kan man ens välja?
Jag börjar i den ände där jag själv bor: på Hisingen. För många är Göta älvbron en barriär att forcera, men det tar faktiskt mindre än tio minuter att ta sig från Brunnsparken till entrén på Barleys food factory, för det är dit vi styr kosan i kväll.
Jag och mina vänner har besökt Barleys många gånger, dels för att vi bor i närheten och dels för att vi älskar atmosfären och maten. Det finns något industriellt i inredningen som jag gillar. Plåt, lite rost, lite koppar och graffiti. Barleys är ett ställe som känns både trendigt och opretentiöst, och som samtidigt håller god kvalitet på veganfronten.
På menyn finns den utomordentligt trevliga burgaren från Vegme, som kanske just nu är landets bästa halvfabrikat. Till den kan man välja mellan fem sorters aioli. För den som är trött på hela burgerkonceptet, finns faijitas, majssoppa eller någon tillfällig veganrätt.
Göteborg så här års bjuder på snålblåst och monsunregn, men det är så här vädret ser ut på hösten i stora delar av landet. Oförtjänt rykte må vara, men det som skiljer Göteborg från ärkefienden Stockholm är nog kanske främst att Göta älv går rakt genom stan och den smyckas av kranar och fraktfartyg. Hamnstaden har något kargt över sig, men det finns vackra sidor också, en solig septemberdag när promenaden längs Södra allégatan är prydd av fyra nyanser av terrakotta.
Vi rör oss mot Järntorget och är sugna på pizza. Tiden är förbi då vegansk pizza växte på träd och förbi är också tiden då kebabpizzorna gjorde sin entré. 2017 kan man välja pizza med finess. Vi går till Brewers beer bar på Tredje långgatan. Brewers är en snygg krog, med ett imponerande ölutbud. På menyn finns en liten samling veganska pizzor bakade på surdegsbröd och de toppas med pålägg som sötpotatiskräm, koriander, hasselnötter, chiliflakes, ananasflarn, egengjord cashewost och faktiskt även sojakött, för den som inte kan lämna begäret hemma.
Om man som göteborgare ska guida en besökare och vill göra det lätt för sig, är området kring Järntorget det hetaste tipset. Men vill man slippa både porrklubbar och överdimensionerade halsdukar, kan man gå några meter förbi Masthuggstorget och upp till Stigbergsbacken.
Här ligger den helt veganska krogen Blackbird. Det är en stilren punkkrog med både värme och tunga riff. På Blackbird är varenda molekyl växtbaserad, inklusive dryckesutbudet. Här samsas stammisar i svarta jeansvästar och nya gäster med ett särskilt lyster i blicken. Maten här går nämligen inte av för hackor. Menyn erbjuder allt från burgare och tempehrätter till osttallrikar och prinsessbakelser. Och näst intill varje atom är egengjord.
Orkar man inte bakelse just denna kväll finns en ny chans på St Agnes kafé på Teatergatan. De flesta besökare hamnar ändå förr eller senare på Avenyn och då är det bara ett stenkast till goda kakor.
St Agnes må kanske inte vara stället man hänger kvar på i timme efter timme, men lokalen är snajdig och kakdisken likaså. Så avsluta gärna vistelsen med kolapaj, kanelbullar och biskvier. Det lär inte behövas någon ångerrätt.
Göteborg:
Barleys food factory:
Kvilletorget 20
Brewers beer bar:
Tredje långgatan 8
Blackbird:
Stigbergsliden 3
St Agnes kafé:
Teatergatan 30-32
Fler tips:
Made in China:
Tredje långgatan 9
Market:
Rosenlundsgatan 8
Simba:
St Eriksgatan 3
Syster Marmelad:
Mariagatan 16
Läs också Jennys matresa del1 Skåne bjuder på ett rustikt utbud för veganer