Energi · Mat med Jenny

Skåne bjuder på ett rustikt utbud för veganer

Jennys matresa del1. Det är en gammal dröm jag har, att äta mig igenom Sveriges tio största städer. Spana in det veganska utbudet, testa restauranger och göra en guide, är något jag velat göra länge. Och nu när jag äntligen inleder min matresa, tar jag så klart avstamp i Skåne.

Malmö är en välkänd veganstad och här har jag njutit av många fina måltider genom åren: friterade skojräkor på Vegegården, snajdig falafelrulle på Möllans falafel och chokladtårta på Kafé Agnez underbara innergård. Under den här vistelsen besöker jag en gammal favorit och en nyare pärla.

Jag och mitt sällskap vill testa en macka till lunch. Det är inte vilken macka som helst, utan en överdådig smörgås på Scandwich. Scandwich huserar i gallerian Mitt Möllan som är en brokig, myllrande och livlig plats med både butiker och foodcourt. Här säljer Scandwich det koncept som skulle kunna kallas ”lite bröd, mycket pålägg”. Jag väljer en macka med sojakött, mängder med picklade grönsaker, groddar, koriander samt en ansenlig mängd sås och dip. Allt serverat med riktigt fina pommes frites.

Det är utan tvekan en pangmacka, men jag får nästan en majonnäsöverdos.

Till kvällen väljer vi en klassiker. Helt veganska restaurangen

Kao’s på Föreningsgatan ligger sedan i somras ute till försäljning. Ägarna vill gå vidare, men under tiden är restaurangen öppen som vanligt eftersom försäljningen kan ta tid. Så här kan man smyga in och njuta av sensommarens sista ljumma kvällar på innergården.

Lokalen och maten är opretentiös utan att göra avkall på trivsel och kvalitet. På Kao’s får man alltid rustik, egenproducerad mat med ekofokus. På menyn, som byts ut då och då, finns bland annat en burgertallrik, kroppkakor, risotto och seitanwallenbergare. Till lunch serveras allt från linsbiffar till panerad fuskfisk.

Själv går jag helst till Kao’s kvällstid och njuter av burgaren. Rätten har sett ungefär likadan ut i alla år, men jag tröttnar aldrig. Det finns något friskt över den, som jag saknar på klassiska burgerhak. Burgare, ketchup och dressing är egengjorda och grönsakerna fräscha. De rivna morötterna och rödkålen vinner alla gånger över trött isbergssallad. Men hela middagen känns som en förevändning att få käka prinsessbakelse. För att göra en lång historia kort: Bättre prinsessbakelse finns inte i det här landet.

Med den i magen far jag och mitt sällskap vidare till Sveriges åttonde största stad: Helsingborg. Vi har en otrolig tur med vädret och får se Helsingborg från dess bästa sida. Det är glittande hav, sandig strand, glada turister och kullerstensgator överallt.

Vi inleder med en fika på Ebbas fik. Det är totalförbjudet att åka till Helsingborg utan att besöka Ebbas, detta söta lilla 50-talsfik med tidstypiska möbler och prylar. Innehållet i kakorna står tydligt utmärkta, så vi väljer en stor mjuk cookie och en arraksboll.

Vårt andra givna utflyktsmål i denna vackra sommarstad, är Pålsjöpaviljongen i den kuperade Pålsjöskogen. Det krävs en lång promenad över stock och sten, men det är det värt. Här har vi hört att det ska finnas veganska våfflor. Och det gör det. Jag väljer en mycket trevlig matvåffla med tångrom och vegansk crème fraîche.

En utsökt måltid tillsammans med en lokalproducerad IPA i skuggan under parasollen. Mitt sällskap håller med, och berömmer sin gigantiska Oumphsallad. Trots Pålsjöpaviljongens somriga karaktär, håller den öppet hela oktober. Passa på, är mitt råd.

Vi lämnar Helsingborg med goda matminnen i ryggsäcken. En mysig middag på kedjan Pinchos, bland röda sammetslampor och tunga draperier, gjorde susen och en sista lunch på salladsbaren Holy greens kittlade gott före avfärd. Skåne har levererat. Åtta städer kvar att undersöka.

 

Kao’s i Malmö serverar husmanskost som till exempel kroppkakor, men också burgare med fina tillbehör. Foto: Jenny Lucs

Malmö:

Scandwich, Claesgatan 8.

Kao’s, Föreningsgatan 37

Vegegården, Rörsjögatan 23

Möllans falafel, Bergsgatan 14

Kafé Agnez, Agnesgatan 11

Helsingborg:

Ebbas fik, Bruksgatan 20

Pålsjöpaviljongen, Pålsjö skog

Pinchos, Bruksgatan 2

Holy greens, Baltzarsgatan 26