Radar · Nyhet

Trumps sjukvårdsförslag verkar dödsdömt

Nu ser det omöjligt ut för USA:s president Donald Trump att få igenom det senaste sjukvårdsförslaget, tänkt att ersätta Obamacare. Ännu en republikan är emot den omarbetade versionen.

”Det här är fel sätt att ta sig an en så viktig och komplicerad fråga som måste behandlas eftertänksamt och rättvist för alla amerikaner”, skriver senator Susan Collins i ett uttalande.

Stora nedskärningar i Medicaid, sjukförsäkringen för låginkomsttagare, är huvudorsaken till att även Collins bestämt sig för att säga nej.

Collins går därmed på samma linje som John McCain och Rand Paul. För att förslaget ska få ett ja i senaten krävs en majoritet av de 100 rösterna. Republikanerna har 52 platser.

Den omarbetade version innehåller mer pengar till delstaten Maine, som Collins representerar. Men det hjälpte inte för att locka över Collins till ja-sidan.

Vita huset har lobbat hårt för att Collins ska rösta för.

–Presidenten ringde mig i dag, vicepresidenten ringde i helgen. Hälsominister Price har ringt mig. Det är förmodligen färre som inte har ringt mig, säger hon.

I sju år har republikanerna arbetat för att göra sig av med förre presidenten Barack Obamas sjukvårdslag, en reform som har gett 20 miljoner fler amerikaner rätt till sjukförsäkring.

Obamacare, som ”The Patient Protection and Affordable Care Act” kallas, antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid. Republikanerna anser att sjukvårdslagen är ett obefogat och alltför kostsamt intrång från regeringshåll i det amerikanska sjukvårdssystemet.

Det finns inget beslut taget om senaten ändå ska rösta om förslaget, enligt den republikanske senatorn John Cornyn.