Radar · Nyhet

Protester i Berlin efter AFD:s valframgångar

Det tyska valresultatet blev en obehaglig överraskning både för Angela Merkels kristdemokrater och för Socialdemokraterna med Martin Schulz i spetsen. Båda partierna har gjort ett katastrofval – och i förbundsdagen kommer de snart att få samsas med högerpopulister.

”Hau ab!” – stick! De hätska talkörerna vid Alexanderplatz i Berlin kunde ha varit hämtade från ett torgmöte med Angela Merkel, som under valrörelsen ofta fått påhälsning av högerextrema gaphalsar.

Den här gången riktas uppmaningen dock mot Alternativ för Tyskland (AFD), som med runt 13 procent av rösterna blev parlamentsvalets stora vinnare. Utanför partiets valvaka har hundratals demonstranter samlats för att protestera mot högerpopulisternas framgångar.

– De låtsas att de är ett demokratiskt parti, men i själva verket är de homofober och främlingsfientliga, säger Natalie Goldman, som står i främsta ledet.

AFD:s intåg i förbundsdagen är inget mindre än ett paradigmskifte. För första gången i förbundsrepublikens historia har ett parti med tydligt främlingsfientliga inslag tagit plats i parlamentet, något som lär hålla både kristdemokratiska och socialdemokratiska partistrateger sömnlösa under lång tid framöver.

Högerpopulisternas framgångar är inte den enda skrällen. Med omkring 33 procent av rösterna har även den kristdemokratiska unionen gjort ett mycket svagt val, och Socialdemokraternas dryga 20 procent är det sämsta resultatet under efterkrigstiden. Trots det blir kristdemokratiska CDU/CSU största grupp i förbundsdagen och Angela Merkel sitter av allt att döma kvar som kansler.

SPD-ledaren Martin Schulz säger att han är övertygad om att valet slutligen mynnar ut i en Jamaicakoalition, medan Merkel poängterade att det utifrån resultatet finns två möjliga koalitioner. Christian Lindner, ledare för FDP som kommer in i parlamentet igen efter att ha stått utanför en mandatperiod, öppnar för koalitionssamtal med Merkel, men pekar på att då krävs det en ny politisk kurs.

Katrin Göring-Eckardt, en av De grönas två toppkandidater, säger att man nu ska undersöka om det finns tillräckligt med gemensamma ståndpunkter för att ett regeringssamarbete ska vara möjligt.

AFD:s toppkandidat Alexander Gauland, som gjort en rad främlingsfientliga uttalanden under valrörelsen, hymlar inte om sina planer.

– Vi ska jaga Merkel, och vi ska ta tillbaka vårt land och vårt folk.