Radar · Nyhet

FN: Israel fortsätter bygga fler bosättningar

Oded Balilty/AP/TT | FN uppger att Israel har ökat byggtakten på Västbanken.

Israel fortsätter att bygga bosättningar på det ockuperade Västbanken i ett högt tempo och trotsar kraven från FN:s säkerhetsråd, uppger FN.

Från juni till september byggdes nya bosättningar ut främst i östra Jerusalem, och med planer på 2 300 nya bostäder. Det är en ökning med 30 procent enligt Nickolaj Mladenov, FN:s särskilde koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern.

– Israels byggande av illegala bosättningar har fortsatt i en hög takt, ett varaktigt mönster sett över året, sade Mladenov inför säkerhetsrådet.

För nio månader sedan antog FN:s säkerhetsråd den kontroversiella resolutionen om att kräva ett stopp på bosättningarna, sedan USA inte lagt in sitt veto utan istället avstått från att rösta.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllade så sent som i augusti den ökade byggtakten och sade att det handlar om att ”fördjupa våra rötter, bygga, stärka och bosätta”.

Samtidigt fortsätter Israel att förstöra palestinska hem och skolor, om än i en lägre takt än förut, enligt FN. 344 byggnader har förstörts, en tredjedel av dem i östra Jerusalem.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres framhöll under ett besök i området i augusti att en man måste fortsätta jobba för en tvåstatslösning. Men FN anser att det ökade byggandet gör en sådan lösning allt svårare att nå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV