Energi · Syre tipsar

Hjälp ensamkommande ungdomar med bostad

Har du ett rum över? Vill du hjälpa en ensamkommande ungdom att stanna i kommunen där hen har börjat bygga upp ett nytt liv med vänner och skola? Då kan du anmäla dig på Ung i Sveriges bostadsförmedlingssida, www.bostaduis.nu.

Ung i Sverige är det nätverk av afghanska ensamkommande ungdomar och deras sympatisörer som har dragit igång sittstrejkerna för amnesti i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer.

De skriver på sin hemsida att många unga som fyller 18 år eller blir uppskrivna i ålder måste flytta till en förläggning i en annan del av landet om de inte kan ordna eget boende. Att hitta bostad är svårt utan pengar och kontakter och många ungdomar bosätter sig hellre på gatan än rycker upp sina nya rötter.

Samtidigt finns många som vill hjälpa till men inte vet hur. Därför hjälper Ung i Sverige ensamkommande unga och människor som vill ge dem bostad att hitta varandra.

När du har anmält dig på hemsidan händer det här: Ung i Sverige tar kontakt med dig om de vet någon som skulle behöva ditt extrarum eller extra sängplats. De hjälper dig och den unga flyktingen att komma i kontakt med varandra så att ni kan träffas och se om ni skulle kunna trivas ihop.

”Allt sker i dialog och steg för steg för att du och den eventuella inneboende är trygga med att det fungerar och känns bra” skriver Ung i Sverige.
I Syre Stockholm, (Kommunen säger nej – då öppnar familjer sina hem), kan du läsa om familjen Anjou i Österåker, där 18-årige Bagher Mirzaie flyttade in i våras.