Radar · Nyhet

Flexibel kollektivtrafik testas

I Härnösand ska en ny modell för kollektivtrafik testas, där resenärerna via en app anmäler var de vill bli upphämtade.  Målet är att både minska kostnaderna och öka flexibiliteten för att få fler att välja kollektivtrafiken.

Härnösands kommun genomför projektet med hjälp av ett teknikföretag och ett lokalt bussföretag.

– Det här är ett samarbete som gynnar alla inbladade parter om det fungerar i praktiken, säger Karin Frejarö (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Genom att göra det lättare att ta miljösmarta vardagsbeslut hoppas både kommunen och deras samarbetspartners att det ska leda till att fler väljer att åka kollektivt. De jobbar även mot en nolltaxa och kommer från årsskiftet sänka priset till femtio kronor i månaden.

– Det är både dyrt och ofta mindre flexibelt att ta bussen och det vill vi ändra på, säger Karin Frejarö.

Pilotprojektet som först testas i stadstrafiken kommer till att börja med köras parallellt med den vanliga kollektivtrafiken.

Appen kan laddas ner av de resenärer som vill testa det här nya sättet att ta sig runt i Härnösand utan att vara bunden till vare sig tidtabeller eller hållplatser.

– De exakta formerna är inte helt klara ännu och för att det ska gå smidigt kommer den övriga kollektivtrafiken gå som vanligt, säger Karin Frejarö.