Radar · Nyhet

Ensamkommande fast i osäkert system

Claudio Bresciani / TT | Afghanska flyktingar på åhörarläktaren i Riksdagshuset för att lyssa på debatten om situationen för ensamkommande flyktingbarn.

Rättsosäkerheten är stor för unga ensamkommande. Nätverket Vi står inte ut har samlat 122 vittnesmål om tvivelaktiga inslag i asylprocessen. Nu ligger rapporten på Riksrevisionens bord.

Efter den alternativa politikerveckan på Järvafältet i somras startade Vi står inte ut ett mejlkonto. De ville samla berättelser från unga asylsökande.

Nätverket tyckte inte att den verklighetsbeskrivning som ansvariga minstrar gav stämde. Resultatet blev rapporten Min mamma är döv på ena örat och min pappa odlar bomber.

– I vårt nätverk och våra verksamheter får vi hela tiden höra om fel som begåtts och hur unga människor behandlats felaktigt. Den rättssäkerhet som politikerna pratade om på Järvaveckan och generellt stämde inte med vad vi får höra, säger Stina Berge som är en av de ansvariga för rapporten.

Totalt fick nätverket in 250 mejl och har från dem valt ut 122 exempel. Stina Berge menar att de kunde vara fler, men att hon gjort urvalet strikt baserat på EUs asylprocedursdirektiv och Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Sammanställningen visar enligt Stina Berge att Sveriges mottagande på flera sätt brister i förhållande till dessa.

– Vitnessmålen som är med samlades in under bara sex veckor i somras. Det är skrämmande många på så kort tid, säger Stina Berge.

Rapporten ger åtskilliga exempel på hur unga asylsökande blivit förhörda kort efter att de nåtts av nyheter om avlidna familjemedlemmar, tolkar som tolkar felaktigt och unga asylsökande som fått sin ålder uppskriven utan vidare motivation än att de har satt sig i en bil.

 –  För många i vårt nätverk som inte varit vana vid att ifrågasätta om vi har ett rättssäkert system eller inte har de senaste åren varit ett uppvaknande, säger Stina Berge.

Vi står inte ut har skickat rapporten överallt runt om i Sverige och hoppas på att media och politiker ska vakna.

Nu ligger rapporten också på Riksrevisionens bord. Utredaren Anders Berg bekräftar att de har fått in rapporten och bedömt att den är värd att läsa.

– Vi har fått in rapporten och kommer att läsa den. Det betyder inte säkert att det kommer leda till en granskning, säger Anders Berg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV