Glöd · Panelen

Borde polisen ha stoppat Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg?

I söndags marscherade Nordiska motståndsrörelsen genom Göteborg trots att de inte ansökt om tillstånd. Borde polisen ha stoppat demonstrationen?

Frågan är svår, men mitt svar är ja. Yttrandefriheten är otroligt viktig, men demonstrationsrätten måste kunna avvägas mot andra intressen i samhället. Det är därför vi har tillstånd. NMR har dessutom visat att de – och deras supportersvans –saknar respekt för andras yttrandefrihet. Det är inte rimligt att alla andra intressen ska stå tillbaka, för deras intresse av att provocera och demonstrera.

Ulf Schyldt, 46 år, aktiv i Humanisterna och Liberalerna, Täby

Demonstrationsrätten gäller oavsett tillstånd. Däremot är hets mot folkgrupp och våld förbjudet i offentligheten oavsett vad man kallar sin marsch och oavsett vad man har för tillstånd. Likaså är den beväpning och milisformning NMR sysslar med. Polisen borde ha gripit dem av de skälen. För deras nazism.

Isak Gerson, 25 år, redovisningsekonom och syndikalist, Farsta

Att låta nazistiska partier demonstrera anser jag gå emot hela den demokratiska grundtanken. Att NMR dessutom tillåts demonstrera utan tillstånd är för mig obegripligt! Att polisen istället för att stoppa demonstrationen valde att eskortera dem och ge dem skydd gör knappast saken bättre! Vad jag förstår så hanteras nazister på ett helt annat sätt i Norge och denna typ av demonstrationer tillåts inte ens!

Fatou Bakotou Darboe, 46 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm