Radar · Nyhet

Löfven vill locka bolag till sin Global Deal

Statsminister Stefan Löfvens prestigeprojekt Global Deal satsar för att få med fler bolag på det tåg som handlar om social dialog och schyssta villkor på världens arbetsmarknader. Telia är senaste företag att hoppa på.

Vid ett välbesökt World Economic Forum-evenemang i New York vittnade företrädare för regeringarna i Bangladesh och Costa Rica med flera om hur de skapat praktiska förbättringar på arbetsmarknaderna i sina hemländer. Inom ramarna för Global Deal har de bland annat höjt minimilöner och hjälpt arbetande mammor med barnomsorg.

Men fortfarande är det trögt att locka storbolag och arbetsgivare till initiativet.

– Nu anstränger vi oss för att ännu fler bolag ska komma med – och vi understryker betydelsen av att ha en social dialog, sade Löfven till TT inför evenemanget.

På World Economic Forum presenterades en rapport som bygger på uppgifter från internationella arbetsorganisationen ILO och som i stort argumenterar för varför näringslivet bör engagera sig i social dialog. Bland annat framhålls att engagerade arbetare är mer produktiva.

Global Deal lanserades med pompa och ståt i FN för ett år sedan. Hur det går beror på vem man frågar. Bedömare har kritiserat initiativet som symbolpolitik, från regeringens sida betonar man att projektet är långsiktigt.

– Vi vill att alla ska kunna se fram emot framtiden. Social dialog är en nyckel till det, säger Löfven.

Fakta: Global Deal

Följande länder har anslutit sig till Global Deal och förbinder sig därmed att sträva efter ordnade förhållanden och bra villkor för anställda och företag: Angola, Argentina, Bangladesh, Belgien, Chile, Colombia, Etiopien, Indonesien, Kambodja, Kanada, Nederländerna, Sydafrika, Sverige, Tunisien, Uruguay, Österrike.

Bolag och organisationer: Essity, Hennes & Mauritz, Ica, Scania, den somaliska handelskammaren SCCI, Swedfund, Telia, The B Team, tunisiska arbetsgivarorganisationen UTICA

Andra organisationer: internationella arbetsorganisationen ILO, ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, hjälporganisationen Oxfam och FN-organisationen UN Global Compact, arbetsorganisationen Wiego,

En rad fackföreningar har också gått med.

Källor: Global Deal, regeringen