Radar · Nyhet

Handlingsplan mot sexuella övergrepp i FN

Minst 75 länder har skrivit på en överenskommelse som syftar till att förebygga att FN-anställda begår sexuella övergrepp. Sverige är en drivande kraft bakom initiativet.

– Det räcker med ett fall av sexuellt utnyttjande så svärtas hela FN, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S) för TT.

Det var vid generalsekreterare António Guterres så kallade högnivåmöte om förebyggande insatser mot sexuella övergrepp i New York som undertecknandena gjordes. Alla EU-länder utom Ungern ska ha undertecknat dokumentet. USA uppges ha sagt att man har för avsikt att skriva på.
”Måste lagföras”

I stort ringar avtalet in tre områden: Dels ska offer för sexuella övergrepp hamna i fokus och deras rättigheter tillgodoses. Dels ska presumtiv FN-personal kontrolleras så att de inte är i riskzonen för att begå sexuella övergrepp, samtidigt som personal och befälhavare utbildas om problematiken. Vidare ska de undertecknande länderna hjälpa till med ökat ansvarsutkrävande, i klartext genom att ställa medborgare som utför sexualbrott när de är på FN-uppdrag inför rätta.

– FN har ju ingen egen polis. Hittills har man inte kunnat göra annat än att skicka hem FN-anställda som begått övergrepp. Men det är viktigt att de lagförs, säger Wallström.

En person som bidragit till att frågan uppmärksammas så stort är Anders Kompass, den då FN-anställde svenske visselblåsare som 2014 slog larm om att franska FN-soldater förgripit sig sexuellt på barn i Centralafrikanska republiken.

– Han visade på hur viktigt det är med civilkurage, säger Wallström.

Sedan dess har det kommit fram att även fredsbevarande styrkor i Haiti begått sexuella övergrepp gentemot barn. Enligt Guterres är det vanligare att övergrepp som begås av FN-soldater blir offentliga. Han betonar att det även finns fall där civil FN-personal begått övergrepp.

Frågan om förbyggande av sexuella övergrepp har varit högprioriterad av generalsekreteraren sedan han tillträdde vid årsskiftet, med stöd från Sverige.

– Otroligt viktig för FN:s trovärdighet. FN skickar ju ut personal för att skydda civilbefolkningar. Om de begår våldtäkter eller andra övergrepp så får det helt motsatt verkan, säger Wallström.

Bakgrund: Skandalen skakade FN

Ett 15-tal franska FN-soldater anklagas i en intern FN-rapport för sexuella övergrepp mot flera barn, mellan 8 och 13 år gamla. Övergreppen ska ha skett mellan december 2013 och juni 2014 i ett flyktingläger i huvudstaden Bangui i Centralafrikanska republiken, där ett blodigt inbördeskrig rasade. Småpojkar ska bland annat ha utfört oralsex i utbyte mot mat eller pengar.

Efter att ha läst rapporten lämnar den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass över den till franska åklagare i juli 2014, eftersom FN inte agerat och han är rädd att de skyldiga ska förbli ostraffade.

Våren 2015 kallar FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, till sig Anders Kompass och meddelar att han är avstängd med omedelbar verkan. Kompass leds ut från sitt kontor av en vakt och beläggs med munkavle till dess att internutredningen om hans agerande är färdig.

I april 2015 avslöjar brittiska The Guardian hela historien, vilket leder till en storm av kritik mot FN.

Tre olika utredningar har sedan dess friat Anders Kompass, samt riktat oerhört allvarlig kritik mot FN, både för hur organisationen hanterande Anders Kompass och anklagelserna om övergrepp.