Radar · Nyhet

Palestinier nekas FN-uppdrag

Tidigare i år föreslog FNs generalsekreterare den tidigare palestinske premiärministern Salam Fayyad till ett uppdrag i Libyen. Utnämningen stoppades av USA, enbart på grund av att han är palestinier. Nu menar kritiker att linjen i praktiken innebär en svartlistning av palestinska företrädare.

I ett uttalande i juni gick sedan USAs FN-ambassadör Nikki Haley ut och antydde att hon skulle blockera alla försök att utse palestinska företrädare till högre befattningar inom FN.

Detta med hänvisning till att den amerikanska regeringen ”inte erkänner Palestina” som stat. Det innebar att många palestinier kände sig svartlistade inom det FN-system där flera personer med rötterna i Palestina tidigare suttit på viktiga poster.

Nadia Hijab, ordförande för organisationen Al-Shabaka: The Palestinian policy network, ser FN-ambassadörens agerande som ”anmärkningsvärt”.
– Hon för en vendetta mot det palestinska folket medan Israel, som ständigt bryter mot de internationella lagar som FN bildades för att upprätthålla, har platser i FNs viktigaste kommittéer, säger hon till IPS.

Också generalsekreteraren Antonio Guterres  har varit kritisk och påpekat att de som arbetar för FN inte representerar ett land.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV