Radar · Nyhet

Miljonmarsch för ett fritt Katalonien

Runt en miljon katalaner har samlats i Barcelona för att kräva självständighet från Spanien, när regionen firar sin nationaldag. Den katalanska självständighetsflaggan vajar i vinden.

Arrangörerna hade räknat med upp till 450 000 deltagare, men polisen i Barcelona skriver på Twitter att runt en miljon människor slöt upp.

Gatorna i centrala Barcelona fylldes av människor. Många av dem bär esteladan, den symbolladdade självständighetsflaggan, med en blå trekant med en vit stjärna ovanpå den traditionella rödgulrandiga katalanska flaggan.

En del klättrade på varandras skuldror för att bilda mänskliga torn, en katalansk tradition.

Demonstranterna bildade tillsammans ett enormt ”X”, för att markera den symbol som de röstande ska kryssa i på valsedeln i självständighetsomröstningen som är planerad att hållas den 1 oktober.

Nationaldagen har firats länge, men började användas av separatister för att pressa på för självständighet 2012. Kataloniens ledare Carles Puigdemont beskriver årets som ”väldigt viktig”.

– Det är en dag att uttrycka vår vilja som ett folk, att minnas det förflutna, varifrån vi kommer, men också att se oss själva in i framtiden – en framtid som vi har i våra händer och som vi demokratiskt kommer att fatta beslut om väldigt snart, sade han i ett tal i katalansk tv inför marschen.

Kataloniens regionala utrikesansvarige Raül Romeva förklarar att folkomröstningen redan inletts, i och med att katalaner boende i utlandet börjat poströsta.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att någon självständighetsomröstning inte kommer att hållas och opinionsundersökningar visar att katalaner är djupt splittrade i frågan, även om många vill se en omröstning för att reda ut frågan en gång för alla.

Fakta: Uppmärksammar Barcelonas fall

Kataloniens nationaldag La Diada firas för att uppmärksamma Barcelonas fall under det spanska tronföljdskriget (1701–1714), som var ett europeiskt storkrig. Katalonien stödde den österrikiske ärkehertigen Karl som ny spansk kung, och belägrades under mer än ett år av Filip V:s trupper, som i sin tur stöddes av främst Frankrike.

Barcelona föll under krigets sista dagar den 11 september 1714.

Fakta: Populär Historia, Catalonia Votes