Radar · Nyhet

Miljoner på gatorna, lovar vänsterledare

Stillastående tåg och flaggviftande demonstranter ska visa Frankrikes nya president Emmanuel Macron att ”smekmånaderna” definitivt är över. – Vi får ut miljoner människor på gatorna, lovar vänsterledaren Jean-Luc Mélénchon.

Trean i vårens presidentval var rejält omsvärmad när han deltog i dagens protester i Marseille i södra Frankrike.

– Folket har fått nog av den liberala röran. Ingen här har bett om någon reform på arbetsmarknaden, förutom en liten grupp i Medef (arbetsgivarförbundet), säger Mélénchon enligt tidningen Le Parisien.

På hundratals platser runt om i landet hålls massmöten i dag. Över 4 000 små eller stora strejker äger rum. I Strasbourg ringlade sig exempelvis köerna långa på spårvagnshållsplatserna i morse när bara ungefär varannan linje var i trafik. I Paris berörs mellan 20 och 50 procent av pendeltågen.

Visserligen är det bara ett av de tre stora fackförbunden – CGT – som står bakom dagens protester. Ordföranden Philippe Martinez hoppas dock få draghjälp av Macron själv, sedan presidentens ordval i ett tal i Aten i förra veckan väckt rejäl irritation.

– Om vilka talar presidenten när han lovar att inte ge efter för de lata? Menar han alla miljoner utan arbete? fnös Martinez ilsket till Le Parisien i helgen.

Macronregeringens talesman Christophe Castaner har försökt förklara att presidenten snarare syftade på sina företrädares oförmåga och ovilja att genomföra verkliga reformer. Det har ändå inte hindrat en rad oppositionella från att mana landets alla ”lata” ut på gatorna i dag.

– Det är ingen nyhet att herr Macron säger att han inte tänker ge efter för någon. Men han kommer till slut att få göra det, sade Mélénchon i Marseille i morse.

Vänsterledaren och hans rörelse Okuvade Frankrike förbereder sig samtidigt för en egen stormanifestation över hela landet den 23 september.

President Macron själv har under tiden åkt till Västindien för att övervaka följderna av orkanen Irma på Saint Martin och den en gång i tiden svenska ön Saint Barthélemy.

Fakta: Politisk popularitet i Frankrike

I den senaste mätningen från opinionsinstitutet Elabe säger sig bara 37 procent av de tillfrågade i Frankrike ha förtroende för president Emmanuel Macron. Det är tre procentenheter lägre än i augusti och samtidigt sex procentenheter lägre än vad stödet var för företrädaren François Hollande vid samma tillfälle för fem år sedan. Hollande hade dock tappat mer (från 58 till 43 procent) än vad Macron har gjort (från 45 till 37).

I en annan Elabe-mätning har fransmännen tillfrågats om vilket parti som just nu utgör den främsta oppositionen mot Macron. 32 procent svarade vänsterrörelsen Okuvade Frankrike, 14 procent valde högerextrema Nationella fronten, 9 procent konservativa Republikanerna och bara 3 procent Socialistpartiet.

Fakta: Macrons arbetsmarknadsåtgärder

Frankrikes nya regering presenterade sina förslag till omfattande förändringar i arbetsmarknadslagstiftningen den 31 augusti.

Förändringarna, som var ett av den nyvalde presidenten Emmanuel Macrons främsta vallöften, går bland annat ut på att utöka möjligheten till projektanställningar, begränsa utbetalningarna av avgångsvederlag samt att tillåta arbetsgivare att förhandla arbetsvillkor lokalt i stället för genom centrala avtal.

Vänsterfacket CGT – landets näst största – har reagerat starkt kritiskt och manat till protester. Enligt opinionsmätningar tror samtidigt drygt varannan fransman, 52 procent, att åtgärderna kommer att få positiva effekter.