Radar · Nyhet

Extra FN-möte om Burmakrisen

FN:s säkerhetsråd kommer på onsdag att hålla ett extra möte om det förvärrade läget i Rakhine i Burma, på begäran av Sverige och Storbritannien.

– Det som händer där är otroligt spänt och allvarligt och det förekommer allvarliga övergrepp mot den här befolkningsgruppen. Folk flyr över gränsen till Bangladesh så det är alldeles uppenbart att det är en internationell konflikt som påverkar hela regionen. Då är det självklart att säkerhetsrådet måste agera och diskutera situationen. Det är utgångspunkten till diskussionen som vi ska ha på onsdag, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT på telefon från New York.

– Nu har vi några dagar på oss. Det är viktigt att man i första hand tittar på de humanitära behoven hos rohingya-befolkningen som har drabbats otroligt hårt. Det är massa människor på flykt och det finns rapporter om väldigt allvarliga övergrepp. Det är också viktigt att få fram en avspänning, att man återgår till politiska samtal och försöker lösa den underliggande konflikten, säger Olof Skoog.

Vita huset säger i ett uttalande att våldet visar att Burmas säkerhetsstyrkor inte skyddar civila, enligt Reuters. USA uppmanar Burma att respektera lagen, stoppa våldet och att upphöra med tvångsförflyttning av befolkningen.

Över 300 000 rohingyer har tvingats på flykt till Bangladesh. Tiotusentals tros fortfarande vara på flykt inom Burma.

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein sade under måndagen att situationen i Rakhine i Burma verkar vara ett ”skolboksexempel på etnisk resning”.

Flyktingar vittnar om att militärinsatsen i regionen, som från burmesiskt håll sägs vara riktad mot den militanta rebellgruppen Arsa, har lett till massdödande av civila och brännandet av hundratals byar. Internationella hjälpinsatser i området har blivit kraftigt begränsade till följd av striderna, skriver AFP.

Nobelpristagaren och den burmesiske de facto-ledaren Aung San Suu Kyi har mött starkt internationell kritik över militärens agerande mot den muslimska minoriteten sedan den 25 augusti, då våldet eskalerade i regionen.

Fakta: Rohingyerna i Burma

FN räknar antalet rohingyer som tvingats på flykt till Bangladesh till 313 000 personer sedan den 25 augusti, då våldet eskalerade i regionen. Hela den muslimska minoritetsgruppen uppgår till 1,1 miljoner personer.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Källa: AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV