Energi · Syre tipsar

Tvätta håret med rosa blommor

Foto: Karelij/Wikimedia commons | På sensommaren och i september blommar såpnejlikan utefter vägar, i gamla trädgårdar och på platser som tidigare har varit bebyggda.

Av såpnejlika kan man göra sitt eget schampo. Den blommar på sensommaren och i början på hösten, så nu är det dags att plocka. Såpnejlikan växer ofta vid vägkanter och luktar gott lång väg.

När du cyklar förbi ett ljusrosa, doftande hav av blommor är chansen stor att det är såpnejlika. Stanna då, lukta och titta.

Den är lätt att känna igen, speciellt mot kvällen när doften är som starkast. Förr odlades den ofta vid stugknutarna, numera växer den vilt där stugorna låg och vid vägkanterna.

Man odlade den inte bara för de vackra blommornas och den söta doftens skull. Den användes också som medicinalväxt, bland annat mot gikt, och som tvättmedel. Konservatorer använder såpnejlika än i dag för att tvätta gamla, ömtåliga textilier.

Det går också bra att göra ett milt schampo av såpnejlikan.

I de flesta recepten på schampo eller tvättmedel av såpnejlika står det att man ska använda roten. Men det är lite bökigt att gräva upp rötterna, skölja och torka dem

Dessutom kommer blommorna ju inte tillbaka nästa år om man gräver upp deras rötter – och det ingår inte i allemansrätten.

Istället kan man använda blommor, blad och stjälkar. Det blir mycket enklare, både för växten och för dig.

Såpnejlikan kommer tidigt på våren men blommar först i juli–september. Den är lättast att hitta när den blommar, men du kan använda den även om den har blommat ut.

Såpnejlikaschampo fungerar som vanligt schampo, fast du behöver mer av det – se receptet här bredvid. Det ska gå bra att använda som tvättmedel och diskmedel också.

Såpnejlikaschampo

Gör så här:

• Gå ut en dag när vädret är torrt och plocka en kasse såpnejlika. Ta med dig en sax och klipp av växterna med stjälk och allt.

• Häng upp blommorna på tork i tunna knippen och låt dem hänga i en vecka eller två. Om de inte är smultorra efter tre veckor kan du torka dem i ugnen (50–100 grader) så de inte möglar.

• Smula ihop såpnejlikorna till ett pulver. Det gör ingenting om stjälkarna är i större bitar.

• När du sedan ska göra schampot kokar du upp vatten, cirka sju deciliter till två nävar såpnejlikepulver. Häll det över pulvret, tillsätt en kork ättika, rör om, låt blandningen svalna och låt den helst stå över natten.

Blandningen håller upp till en vecka i kylskåp, så gör inte mer än du hinner använda under den tiden.

• Värm blandningen när du ska tvätta håret. Ju varmare desto bättre.

• Sila av växtdelarna. Om du rör om ser du att det löddrar lite. Löddret behövs inte, men det visar att det finns rengörande saponiner i.

• Ta en mugg schampo till halvlångt hår. Massera in det i torrt hår, blöt lite, häll på mer och massera igen tills hela håret är blött. Skölj sedan bort schampot, med citron- eller vinägervatten om du vill.

• Om du vill ha en mer geléartad konsistens på såpnejlikeschampot kan du använda agar-agar, som är en alg.

På Shenet.se kan du läsa om hur du gör: www.shenet.se/recept. Där finns också mer information och fler recept på såpnejlikaschampo: www.shenet.se/ravaror/sapnejlikeinfusion.

Såpnejlika

• heter Saponaria officinalis på latin. Saponaria betyder att det innehåller tvättämnen och officinalis att det har använts på apotek.
• är en flerårig ört, 30–90 cm hög, med en grov stjälk som ibland är rödaktig.
• har en krypande jordstam med många utlöpare och sprider sig snabbt.
• blommar i juli–september med vita till ljusrosa blommor som växer i knippen och doftar sött, speciellt på kvällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV