Energi · Syre tipsar

Redaktionens favoriter: Menskoppar till kvinnor i Nepal och södra Afrika

I vissa delar av Nepal anses kvinnan vara så oren under mens att hon får bo i stallet (det har nyligen förbjudits men sker fortfarande). Hon får inte äta med andra, att bli vidrörd av en blödande kvinna anses kunna ge sjukdom och ond bråd död. Många kvinnor saknar mensskydd och får istället antingen blöda rakt ut eller ta det som finns, som en gammal strumpa.

Den svenska barnmorskan Lisa Gårdlund planerar i samråd med Tara Pokhrel, barnmorska i Nepal, hjälpa några av dessa kvinnor genom att dela ut menskoppar.  En menskopp är gjord av silikon och förs upp i vagina under menstruationen. Där samlar den blodet tills den tas ut och töms och används igen. Ett utmärkt uppfinning för den som vill spara pengar och miljö i Sverige, men ännu mer betydelsefullt för kvinnor i länder som Nepal.

Vill du stödja detta projekt?

Köp en (eller flera) menskoppar och skicka till Lisa Gårdlund, Hägnaden 932, 247 96 Veberöd under den närmaste månaden.

Vill du göra dubbel nytta?

Köper du menskoppen på flowcup.se – för varje köpt menskopp skänker de en menskopp till en ung kvinna i södra Afrika. De kan skicka direkt till Gårdlund och ger 20 procent rabatt om du anger ”Friends3099” i kassan.